Вијести, Свијет

Нема раскола између Европске уније и САД поводом Украјине

НАГЛАСИЛА ДА РАСКОЛА НЕЋЕ БИТИ НИ АКО ВАШИНГТОН ОДЛУЧИ ДА ШАЉЕ ОРУЖЈЕ КИЈЕВУ

         ШЕФИЦА дипломатије Европске уније Федерика Могерини изјавила је данас да не очекује било какав раздор између ЕУ и Вашингтона око Украјине, уколико САД крену корак даље са предлозима за снабдевање Кијева оружјем.

         Могерини је у интервјуу Ројтерсу рекла да поштује унутрашњу дебату по овом питању у САД и да је „на њима да разговарају и одлуче”.

         „Ми смо јединствени када је реч о подршци Украјини…Ми смо јединствени када је реч о економском притиску и ми смо, такође, јединствени о… потреби за политичким дијалогом”, рекла је Могерини.

         Упитана да ли постоји могућност трансатлантског раздора уколико САД одлуче да изађу у сусрет захтеву Кијева за оружјем, она је одговорила одречно.

         Могерини председава састанком министара спољних послова ЕУ сутра у Бриселу на коме се очекује додавање нових имена, укључујући заменика руског министра одбране Анатолија Антонова, на листу појединаца и организација из Русије и Украјине, којима је ЕУ замрзла имовину и увела забрану путовања.

         Било какви разговори о „додатним корацима” биће препуштени лидерима ЕУ који се састају у четвртак и поново у марту, рекла је Могерини, мислећи на могућност пооштравања економских санкција Русији.

         Могерини је наговестила да би одлука о томе зависила од постизања одрживог прекида ватре у Украјини.

Шефица дипломатије Европске уније Федерика Могерини

Шефица дипломатије Европске уније Федерика Могерини

„Уколико успемо да остваримо прекид ватре, учинимо га одрживим у времену, и почнемо са применом споразума из Минска, очигледно ће то водити неким одлукама. Уколико то не буде случај, одлуке би могле да буду другачије природе”, додала је Могерини.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *