Вијести, Свијет

Неки се у Кијеву исмевају са Керијевим захтевом Порошенку да се уздржи од новог рата

У СОЧИЈУ СЕ ИПАК – НА ИНИЦИЈАТИВУ АМЕРИКАНАЦА – РАЗГОВАРАЛО О САНКЦИЈАМА

  • Саветник украјинског министра за информативну политику, Александар Бигинец, поводом Керијевих захтева, рекао је: „Кад неко осети умор, одлази у манастир или се обеси. Ако су се Европа и САД умориле од Украјине – имају разне варијанте како да „заврше” свој живот. А Украјина је браник, ми их штитимо од агресије Русије”
  • Други човек армије Доњецке Републике Едуард БАСУРИН: Кијев упркос Керијевом позиву наставља ратне припреме. Наша обавештајна служба јавља да се украјински вишецевни ракетни бацачи „Град”, борбене машине пешадије, тенкови и артиљеријске самохотке и даље гомилају поред линије раздвајања. Имамо и податке о примицању бившој линији фронта украјинских пољских болница”

         ЗА време сусрета Владимира Путина са Џоном Керијем у Сочију било је речи и о западним санкцијама против Москве и о руским контрасанкцијама – изјавио је портпарол шефа руске државе Дмитриј Песков.

         Притом је нагласио да је до тог разговора, који руска страна није планирала, дошло на иницијативу америчког државног секретара.

         Сам Кери је – отварајући заседање шефова дипломатија земаља НАТО у Анталији – изјавио да циљ САД није задржавање антируских санкција. Али, да су изузетно важне „као гаранција мира у Украјини”.

         „После сусрета у Сочију, обавестио сам партнере из НАТО да смо дошли до озбиљног разумевања да је наступио критични моменат за деловање. Нагласио сам да су Русија и сепаратисти дужни да се придржавају споразума из Минска и да је крајње важно да ОЕБС добије приступ зонама конфликата, како би се обуставило насиље, нарочито у Широкину”.

         Кери је из Анталије позвао украјински државни и војни врх да поштује примирје и да се окрене реализацији договореног у Минску, уместо да покушава да поврати доњецки аеродром.

         Порошенко се уздржао од било каквог коментара, али они које није функција на то обавезивала – нису.

         Примера ради, саветник украјинског министра за информативну политику, Александар Бигинец, поводом Керијевих захтева, рекао је:

         „Кад неко осети умор, одлази у манастир или се обеси. Ако су се Европа и САД умориле од Украјине – имају разне варијанте како да „заврше” свој живот. А Украјина је браник, ми их штитимо од агресије Русије. Пре него што су започеле Други светски рат – фашистичке државе су заузеле четири земље. А то је било усаглашено са другим државама”.

         Стални представник Русије у Савету безбедности УН Виталиј Чуркин, поздравио је Керијево упозорење Петру Порошенку и осталима у кијевском режиму да не покушавају да силом врате доњецки аеродром и да тако решавају конфликт у Донбасу.

         Путинов спољнополитички помоћник Јуриј Ушаков оценио је да је Керијев долазак у Сочи потврдио да су се појавили „први знаци схватања да је неопходно да се две велике земље врате сарадњи”.

         Према његовим речима, ”лед се покренуо, али је још дуг пут до побољшања односа Москве и Вашингтона”.

         Међутим, упркос Керијевом позиву – Кијев наставља ратне припреме.

Кијев упркос Керијевом позиву наставља ратне припреме?

Кијев упркос Керијевом позиву наставља ратне припреме?

Други човек армије Доњецке Републике, Едуард Басурин, изјавио је: „Наша обавештајна служба јавља да се украјински вишецевни ракетни бацачи „Град”, борбене машине пешадије, тенкови и артиљеријске самохотке и даље гомилају поред линије раздвајања. Имамо и податке о примицању бившој линији фронта украјинских пољских болница”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *