Вијести, Свијет

Недостаци финансијског система: крив је долар

Архитектуру светског финансијског система треба мењати. Ово је на међународном економском форуму у Астани изјавио председник Казахстана. По мишљењу Нурсултана Назарбајева свет превише зависи од једне валуте – долара, што ствара већину проблема у глобалној економији.

Једина економија која засигурно добија дивиденде од доминације валуте САД је, природно, америчка. Она се храни папирним доларима. Све трансакције везане за велике светске уговоре на крају пролазе кроз Њујорк, подсетио је Назарбајев. По мишљењу председника Казахстана, саме САД би требало да размисле о овом проблему. Свету је потребан потпуно нов приступ: садашњи финансијски систем Назарбајев назива „дефектним“. Није лако избавити систем од недостатака, али је могуће. По мишљењу лидера Казасхтана, овим проблемом не треба да са бави пре свега „осморка“, па чак не ни „двадесеторка“, већ све државе заједно. Питање треба решавати у оквиру УН.

Многи стручњаци у последње време говоре о томе да се корен проблема светске економије састоји у искључивој улози долара. У складу с тим, разговара се и о обрачунима у другим валутама: између осталог, навођени су: евро, кинески јуан и руска рубља. Засад нема нарочитог напретка у овом правцу. И отпор САД игра битну улогу у томе.

Притом америчке машине за штампање новца у последње време раде скоро непрекидно, а тржишта у развоју осећају недостатак долара, што ствара видне проблеме. Сасвим је природно да прекомерни утицај финансијског система САД изазива све већу забринутост, истиче професор Више економске школе Александар Абрамов:

Долар на глобалном тржишту постаје роба која се све теже набавља. Прва су недостатак долара осетила велика тржишта у развоју, укључујући и БРИКС и Казахстан. Није наша кривица то што се у Русији прво појавило много долара, а сад ови долари одлазе на тржишита у развоју. То сваку земљу у развоју доводи у врло сложену ситуацију у вези с инвестицијама и с банкарским системом.

Неки аналитичари сматрају да алтернативу долару на азијском континенту може представљати јуан. Иако може да се појави и нова валута, чак и виртуелна, сматра управник-директор групе компанија „АЛОР“ Сергеј Хестанов.

Својеврсна синтетичка валута – она не постоји на папиру, не може се додирнути, али се користи у међудржавним плаћањима. Евро је такође почињао као такав синтетички производ – звао се еки, али није био физички оваплоћен, није било банкнота или новчића, али су се међународна плаћала обављала уз помоћ њега. Можда ће на свету бити створена не једна, већ неколико таквих заједничких валута. У сваком случају, у наредним годинама и деценијама ћемо видети много иновација.

Није случајно што тема нове светске валуте управо сад постаје изузетно актуелна. Ове недеље су Русија, Белорусија и Казахстан потписали уговор о стварању Евроазијског економског савеза. На економској карти света се појавило ново огромно тржиште којем већ желе да се придруже суседне земље. А у таквом савезу је прелазак на обрачуне у валути једне од држава или евентуално у новој јединственој валути – питање времена.

Што се тиче САД апели да се хитно размотри економска политика Вашингтона одавно се чују и у самој Америци. Између осталог, члан представничког дома, Рон Пол, стално подсећа Белу кућу на то да ексклузивност долару даје само споразум који су 1970. године закључиле земље ОПЕК о доларским ценама нафте. Међутим, за праведну размену треба користити ствари које поседују реалну вредност – то је економски закон и он се не може укинути. Хаос којим ће се једног дана завршити 35-годишњи амерички експеримент са светским папирним новцем захтева повратак на враћање новцу с реалном вредношћу. Вашингтон ће сазнати да се овај дан ближи кад земље-произвођачи нафте за своју нафту затраже злато или његов еквивалент, а не доларе или евро, упозорава Рон Пол.

Колапс долара - неузбежан?/© Фото: Flickr.com/wbeem/cc-by-nc

Колапс долара – неузбежан?/© Фото: Flickr.com/wbeem/cc-by-nc

С политичарем се слаже и познати трејдер Џим Синклер. Економиста који је познат по својим проницљивим прогнозама објашњава: Русија може врло лако да обори нафтни долар – затраживши за своју нафту и гас не доларе, већ евро или јуан. У европским главним градовима ће се, узгред речено, томе само радовати: јер неће морати да користе девизна тржишта. А САД ће коначно изгубити свој утицај на Европу. Иако то више неће бринути Вашингтон: јер сахрана америчке валуте као међународног средства за плаћање ће, ако се има у виду огроман државни дуг, изазвати прави банкрот Америке.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *