Вијести, Свијет

Не заустављамо се док не изађемо на своје границе

ПРЕДСЕДНИК ДНР ПОРУЧИО КИЈЕВУ ДА СУ ЊЕГОВЕ СНАГЕ СПОСОБНЕ ЗА РАТОВАЊЕ „НА ТРИ ПРАВЦА“

  • Остаје да се види: како ће одреаговати Кијев. Хоће ли покушати да спречи излазак армија ДНР и ЛНР на границе бивше Доњецке и Луганске области и хоће ли – и када – у борбе убацити све преостале резерве
  • Војни експерти тврде да и армије ДНР и ЛНР располажу резервама и да су у стању да и под појачаним притиском противника изводе офанзивне операције

        СА НАШЕ стране више неће бити покушаја да се разговара о примирју. Одсад ћемо гледати како ће реаговати Кијев. У Кијеву изгледа још не схватају да смо ми у стању да изводимо офанзивне акције у три правца истовремено – објавио је Александар Захарченко.

        Председник Доњецке Републике био је још јаснији и резолутнији: „Неће бити више никаквих примирја. Борићемо се док не изађемо на границе бивше Доњецке области. Одсад ћемо само размењивати заробљенике, да бисмо своје борце које држи Украјина вратили кућама“.

        Дан раније је Захарченко саопштио да ће армија ДНР потиснути Украјинце од Доњецка. Тачније, рекао је: „Силом ћемо линију фронта одмаћи од Доњецка да Украјинци више не би могли да гранатирају и ракетирају Доњецк“.

        Већ ове речи су биле најава промене курса Доњецке Републике која је уследила.

        Ово, наравно, подразумева и промену курса државног и војног врха Луганске Републике. ДНР и ЛНР јесу формално две државе у настајању, али координирају своје потезе и заједно чине језгро будуће Новоросије. Уосталом, већ имају заједнички парламент – као парламент Новоросије – на чијем је челу Олег Царјов.

        А Кијев, наравно, није ни помишљао да прекине рати и да се политички договори са Доњецком и Луганском. А и да јесте – не би му дозволили Американци.

        Зато није никакво изненађење што су шпијуннаже ДНР ЛНР јутрос саопштиле да украјинска армија пребацује у Донбас ново тешко наоружање, укључујући и најмоћније вишецевне ракетн бацаче „Смерч“, и да изводи ново прегруписање снага.

        Тенковску чету пребацили су у Авдејевку за коју се жестоке борбе воде већ пети дан. Под Горловку су довукли две батерије бацача „Смрч“.

        Према Русији, али и према Доњецку, Макајевки, Горловки и Новоазовску – кренуле су нове колоне избеглица.

        Заменик команданта снага ДНР, Едуард Басурин, признао је да су његове јединице за протеклих 24 сата имале 24 убијена и 3о рањених и да су изгубиле 3 тенка, четири оклопна траснпортера и 2 артиљеријска система.

Едуард Басурин

Едуард Басурин

За исто време, према његовим речима, погинуло је 16 цивила.

Басурин је саопштио да је први задатак армија ДНР и ЛНР – потпуна деблокада њихових главних градова Доњецка и Луганска.

Сада остаје да се види: како ће одреаговати Кијев. Хоће ли покушати да спречи излазак армија ДНР и ЛНР на границе бивше Доњецке и Луганске области и хоће ли – и када – у борбе убацити све преостале резерве.

Војни експерти тврде да и армије ДНР и ЛНР располажу резервама и да су у стању да и под појачаним притиском противника изводе офанзивне операције.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *