Вијести, Свијет

НАТО приближава ратне бродове, авионе и падобранце границама Русије

ИЗ НЕМАЧКЕ ЛУКЕ КИЛ ИСПЛОВИЛО ПЕТ МИНОЛОВАЦА, АМЕРИЧКА ФРЕГАТА „ТЕЈЛОР” УПЛОВЉАВА У ЦРНО МОРЕ

НАТО  је – како је и било најављивано претходних дана – послао у Балтичко море пет ратних бродова.

Свих пет су миноловци, а припадају ратним морнарицама Норвешке (2), Холандије, Белгије и Естоније.

Објављени циљ је двојак: увежбавање уклањања морских мина и „јачање безбедности источних граница алијансе због ситуације око Украјине”.

Бродови су испловили из немачке луке Кил, а поменута „вежба” потрајаће до краја маја.

За то време ови бродови ће залазити у неколико ратних лука балтичких земаља чланица НАТО.

Западна војна алијанса се Русији примиче и са југа. Америчка ракетна фрегата „Тејлор” 23. априла треба да уплови у Црно море. Команда америчке Ратне морнарице саопштила је да је сврха њене „мисије” да „обезбеди мир и стабилност у региону”.

Ова фрегата је боравила у источном делу Црног мора и у време Олимпијских игара у Сочију, али је оштетила пропелере док је упловљавала у турску војну луку Самсун.

У Црном мору се већ налазе два ратна брода НАТО: амерички ракетни разарач „Доналд Кук” и француски велики извиђачки брод.

И не покушавајући да објасни због чега се све то догађа око граница Русије, портпарол Пентагона, контраадмирал Џон Кирби, саопштио је да САД хитно шаљу у Пољску 150 падобранаца. Наводно: ради „заједничких војних вежби”.

И они стижу „на место” 23. април. Иначе, ова падобранска група припада 173-ој ваздушно-десантној бригади армије САД чија је база у Вићенци (Италија).

Кирби је истовремено најавио да ће се и остатак те бригаде наредних недеља фактички „преселити” на територију Литваније, Летоније и Естоније.

Фрегата Тејлор

Фрегата Тејлор

Данас је пар америчких ратних авиона – који је полетео из литванске базе Зокнај – слетео на естонски аеродром Емари. Тобоже ради тестирања тог аеродрома (да ли одговара НАТО- стандардима) и провере кочионих система самих авиона са коришћењем падобрана за заустављање.

 

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *