Вијести, Свијет

МОСКВА ЗАПАДУ: Са Русијом се не може разговарати језиком силе

РУСИЈА ПОЗВАЛА ЕУ ДА СЕ ПОВОДОМ КРИМА И УКРАЈИНЕ НЕ СЛУЖИ ДВОСТРУКИМ АРШИНИМА

  • Време је да ЕУ схвати да узрок кризе у Украјини није у Русији већ у потезима одређених украјинских политичких снага и њихових страних покровитеља

ЗВАНИЧНА Москва упозорила је Запад да са Русијом не може разговарати језиком силе и да такви покушаји не воде никуда.

Министарство иностраних послова РФ истовремено је позвало ЕУ да престане да игнорише и изврће реалне чињенице. Такође: да престане да се отворено служи двоструким аршинима ради својих геополитичких интереса.

„Скренули смо пажњу на одлуку Савета ЕУ за иностране послове од 17. марта која се тиче ситуације у Украјини и око ње. Жалосно је – наглашава се у саопштењу МИП РФ –  што је ЕУ беспоговорно одбацила резултате референдума на Криму који је одржан са излазношћу без преседана. У Бриселу су се направили као да нису приметили да је Кримљанима била предложена реална алтернатива, односно да су могли да изаберу између прикључења Русији и даљег остајања у саставу Украјине“.

Руско министарство је овоме још придодало: „Разлог за такву реакцију је, очито, у томе што исход кримског плебисцита одудара од тврдњи Европске уније о „свенародној“ подршци „европском избору Украјине“. Позивамо ЕУ да престане да се служи двоструким стандардима ради својих геополитичких интереса. Такав прилаз је сметња конструктивној сарадњи Русије и ЕУ у обезбеђивању стабилности и просперитета у Европи“.

Москва

Москва

„Покушаји да се са Русијом разговара језиком силе и да се њеним грађанима прети санкцијама не воде никуд. Предузимање рестриктивних мера није наш избор, али санкције које су уведене неће остати без адекватног одговора Русије. Време је да ЕУ схвати да узрок кризе у Украјини није у Русији већ у потезима одређених украјинских политичких снага и њихових страних покровитеља. Тежња Брисела да натера Украјину, као и друге одабране државе из „Источног партнерства“ на вештачки избор између ЕУ и Русије – умногоме је испровоцирало дубоку кризу у тој земљи и двоело до антиуставног преврата у Кијеву“.

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *