Вијести, Свијет

Москва се припрема за активну одбрану у Придњестровљу

МОСКОВСКА „НЕЗАВИСИМАЈА ГАЗЕТА“: АМЕРИКАНЦИ СУ РАЗРАДИЛИ ПЛАН УНИШТЕЊА ПМР

  • НГ објавила да располаже подацима о постојању војног плана за уништење Придњестровске Молдавске Републике који су  направиле америчке тајне службе уз помоћ министарстава одбране Украјине, Молдавије и Румуније
  • Оперативна група руских јединица у Придњестровљу извела маневре на којима је увежбавала заштиту важних војних објеката. Конкретно: војних складишта у селу Колбасна, где су припадници „оперативне групе“ одбили напад „терориста“ који су покушавали да се дочепају оружја и муниције
  • Генерал-потпуковник Јуриј НЕТКАЧОВ, који је 1992. године командовао 14. армијом стационираном у Придњестровљу: Могућ је напад на наше миротворце, али верујем да ће Русија учинити све да то осујети. Велики је проблем што ћемо своје миротоврце морати да снабдевамо авионима који ће морати да лете изнад украјинске територије
  • То ће највероватније бити у рејону Одесе. Од обале Црног мора до Придњестровља  је мање од 100 километара. Наводило се да је украјинска војска ту разместила зенитне ракетне системе С-300. Али, сумњам – наглашава Неткачов – да ће се украјинска ПВО одлучити да обара наше авионе који лете у Тираспољ

        ИЗВОР руског московског листа „Независимаја газета“ у Министарству одбране Русије саопштио је да постоји план за уништење Придњестровља који су направиле америчке тајне службе уз помоћ министарстава одбране Украјине, Молдавије и Румуније.

        Министарство одбране РФ забринуто је због могућности нагле ескалације конфликта у Придњестровској Молдавској Републици и припрема се за најнеповољније сценарије. Ради тога је Оперативна група руских јединица, која стационирана у тој републици, извела маневре на којима је увежбавала заштиту важних војних објеката.

        Како је саопштила прес-служба Западног војног округа, којем је потчињена та „оперативна група“, у петак је више од 100 руских војника дигнуто на узбуну. После марша од 150 километара до војних складишта у селу Колбасна, војници су имали школску борбу са „терористима“ који су тамо покушавали да се дочепају оружја и муниције.

        У Министарству одбране Русије наглашавају да су припадници „оперативне групе“ дејстовали у условима најприближнијим борбеним.

        При том су припадници антитерористичке групе успешно испунили постављене задатке: „Током вежбе ликвидације терориста – посебна пажња је посвећивана повећању усклађености дејстава војника приликом борбе на отвореном у оквиру јединице и малих тактичких група (парова и тројки)“.

        Такве сценарије сада одрађују не само припадници групе, већ и руски миротворци стационирани у зони сукоба.

        Повећање активности руских снага у Придњестровљу извор листа објашњава не само плановима летње обуке, већ и реалним претњама које се сада појављују у зони сукоба.

        Између осталог, НГ је објавила да располаже подацима о постојању војног плана за уништење Придњестровске Молдавске Републике. План су наводно направиле америчке тајне службе уз помоћ министарстава одбране Украјине, Молдавије и Румуније.

        Део тог плана је и прошлонедељна одлука Кијева да раскине споразум са Москвом о транзиту руских војника преко Украјине у Придњестровље.

        Осим тога, како тврди саговорник листа, украјински и румунско-молдавски борци ускоро планирају да изведу диверзантске и терористичке операције чији је циљ заузимање складишта са оружјем у Придњестровљу која чувају руски војници.

        Истовремено ће са леве стране Дњестра почети велике провокације у којима ће бити људских жртава, како би се дискредитовали руски миротворци.

        Те околности ће бити повод за званични излазак Кишињева из мировног процеса. Власти Молдавије ће се обратити за помоћ ЕУ и NATO. До тада ће, по свој прилици, бити припремљена замена за руске плаве шлемове у виду молдавско-румунског мировног батаљона.

        Формирање таквог батаљона је 23. маја званично најавио министар одбране Модавије Виорел Чиботару док се налазио у посети Румунији. После његовог сусрета с румунским колегом Мирчеом Душом, он је саопштио да ће у тај батаљон у будућности бити укључени војници из Украјине и Пољске.

        Генерал-потпуковник Јуриј Неткачов, који је 1992. године командовао 14. армијом стационираном у Придњестровљу, такође не искључује војни сценарио решавања ситуације на Дњестру.

        „То веома штети геополитичким интересима Москве, и сигуран сам да ће руско руководство учинити све што је у његовој моћи да заштити своје позиције у том региону и да неће допустити ескалацију конфликта“ – сматра он.

        Неткачов подсећа да је Кишињев – у периоду када је он командовао 14. армијом – уз подршку румунских добровољаца и плаћеника већ покушао да оружјем заузме Придњестровље.

        „Нису успели тада, неће ни сада, упркос томе што Украјина покушава да нашој групацији тамо потпуно онемогући довод кисеоника“ – уверен је Неткачов.

        Он се слаже са мишљењем координатора Управе генералних инспектора Министарства одбране РФ – армијског генерала Јурија Јакубова – који допушта могућност снабдевања руских миротвораца ваздушним путем, авионима војно-транспортне авијације у условима блокаде од стране Украјине.

        „Наравно, велики проблем је у томе што ће наши авиони свеједно морати да лете изнад украјинске територије. То ће највероватније бити у рејону Одесе. Од обале Црног мора до Придњестровља – то је мање од 100 километара. Наводило се да је украјинска војска разместила тамо зенитне ракетне системе С-300. Али, мени се чини да ће се украјинска ПВО тешко одлучити да обара наше авионе који лете у Тираспољ“ – сматра Неткачов.

Москва се припрема за активну одбрану у Придњестровљу

Москва се припрема за активну одбрану у Придњестровљу

Док се погоршава ситуација око Придњестровља, Румунија и САД почињу војне маневре близу украјинске Одеске области. Због тога је у Црно море 23. маја упловио ракетни разарач америчке ратне морнарице Ross.

У саопштењу за медије 6. флоте САД наводи се да је присуство разарача Ross у региону потребно због безбедности и јачања „сарадње у Црном мору, мира и просперитета у региону“.

Ross има систем ПРО, а главно офанзивно оружје су му крстареће ракете Tomahawk.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *