Вијести, Свијет

Москва против католичке мисионарске експанзије

156203

ВАТИКАН, МОСКВА – Упркос најавама италијанског листа „Република“, није у плану никакав састанак високих делегација Ватикана и Руске православне цркве – наводе црквени кругови у Москви.

У Одјељењу спољних црквених веза Московске патријаршије истичу да би такав сусрет могао имати смисла само ако би се на њему разговарало о актуелним темама.

У Москви указују на проблем римско-католичке мисионарске експанзије на канонским територијама руског православља.Ријеч је, прије свега, о Естонији, Украјини и Русији.

У Украјини посебно постоји „јако супротстављање“ Московске патријаршије и Римско-католичке цркве.

Посебан проблем је мисионарска дјелатност. Католичка црква шаље у Русију своје представнике, који служе на канонској територији Руске праваославне цркве, што се не допада Московској патријаршији.

Међутим, православни свијет и католици имају и заједничких тема. У Москви наводе да је актуелна тема помоћ хришћанима Сирије и Блиског Истока.

Управо о томе је било ријечи током сусрета митрополита Илариона и папе Фрање у Ватикану.

Италијански лист „Република“ најавио је да у будућности може бити одржан „историјски сусрет“ шефова Римско-католичке и Руске православне цркве.

Своју информацију лист је поткријепио цитатима предсједника Одјељења спољних црквених веза Руске православне цркве митрополита Волоколамског Илариона, у којима су, наводно, наведена евентуална мјеста тог сусрета.

Московска патријаршија је демантовала такву могућност, изражавајући чуђење због „ликовања католика“. То, уосталом, није прва посјета предсједника Одјелења спољних црквених веза понтифику – наводе у Москви.

Познато је да ће предсједник Русије Владимир Путин доћи у Рим крајем новембра, те ће се, вјероватно, састати са папом Фрањом. То ће бити њихов први разговор – наводи Глас Русије.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *