Вијести, Свијет

Москва присиљава Украјину да исплати „стари дуг“ и да унапред плаћа нове испоруке гаса

НОВА РУНДА ПРЕГОВОРА У БРИСЕЛУ НЕУСПЕШНА: ЕУ НЕ ЖУРИ ДА ПЛАТИ ОНО ШТО КИЈЕВ ДУГУЈЕ ЗА ГАС ИЗ ПРЕТХОДНИХ ГОДИНА

  • Министар енергетике Русије Александар НОВАК: Украјина може добијати гас само ако буде плаћала авансно. За новембар треба да уплати 770 милиона долара       

        ТРОЈНИ сусрет Русије, ЕУ  и Украјине није донео решење проблема неспособности Кијева да плаћа руски гас.

        Једноставно: новац за гас који је Украјини потребан уочи зиме, а ни за оно што већ дугује Газпрому за плаво гориво, напросто није нађен. Нови тројни преговори заказани су за 29. октобар.

        Комесар ЕУ  за енергетику, Гинтер Етингер, изјавио је по завршетку данашње неуспешне бриселске рунде да је основни проблем – плаћање старог дуга Украјине за гас.

        У преговорима су – поред Етингера – учествовали и министри енергетике Русије и Украјине Александар Новак и Јуриј Продан.

         „Предлагали смо – открио је Новак – да Кијеву помогну Европска банка за реконструкцију и развој, ММФ и друге финансијске институције, али не видимо да оне желе да на томе раде са Украјином. Ни Европска комисија још није указала на изворе из којих би био плаћен украјински дуг“.

        Продан је истовремено рекао да је Кијев спрема да у зимском периоду плаћа по 385 долара за хиљаду кубних метара руског гаса.

        Украјина Газпрому дугује 5,3 милијарде долара. Од тога, $1,4 милијарде треба да буду плаћене до краја октобра, а 3,1 милијарда до краја године. 

Александар Новак

Александар Новак

Новак је и у бриселу поновио: да Украјина може добијати гас само ако буде плаћала авансно и подсетио да би то за новембар требало да буде 770 милиона долара.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *