Вијести, Свијет

Москва одбацила Обамине замерке поводом Сирије

АМЕРИКАНЦИМА ПРЕПОРУЧЕНО ДА ИСКОРИСТЕ УТИЦАЈ НА ПОБУЊЕНИКЕ КОЈИ БЛОКИРАЈУ НАСЕЉА ОКО АЛЕПА И ХОМСА

  • Портпарол МИП РФ подсетио је да су примирје у Хомсу и Јармуку неколико пута нарушавали опозициони бојовници својим провокацијама. Додао је да постоје покушаји да се ослободе кривице они који су заиста криви и да се она припише невинима саопштио да се његова земља противи наметању „хуманитарних резолуција” којима би се додатно појачавао притисак на званични Дамаск    

РУСКА дипломатија је данас оценила да Сједињене Државе намерно тенденциозно тумаче позицију Москве поводом Сирије.

Саопштавајући ово, портпарол Министарства иностраних послова РФ Александар Лукашевич указао је коментаришући изјаву Барака Обаме да Русија не предузима неопходне мере за решавање сиријских проблема и да зато део одговорности лежи на њој:

„Тешко да наши амерички партнери не располажу реалним информацијама о динамици развоја догађаја у Сирији поводом уништавања хемијског оружја и хуманитарних проблема. Нама су несхватљиви мотиви такве беспризивне изјаве председника Обаме. Ми делимо забринутост америчких партнера због погоршавања хуманитарне ситуације у Сирији. Међутим, на том плану су постигнути и озбиљни успеси јер је хуманитарна помоћ достављена, поред осталог, становницима Хомса и палестинског логора Јармук код Дамаска”.

Лукашевич је нагласио да је то постало могуће захваљујући улози представника УН и руских дипломата у Сирији.

„Амбасада Русије у Дамаску фактички свакодневно ради и са сиријским властима и са међународним посредницима ради успешног извођења хуманитарних операција. Добро би било да и друге земље, укључујући САД, искористе сав свој утицај за решавање горућих хуманитарних проблема у Сирији. Посебно, да би помоћ стигла становницима насеља око Алепа, Хасека, Камишлија и других градова које у блокади држе опозициони бојовници. Русија полази од тога да Сиријцима не треба „помагати” претњама и оптужбама, него делима” – подвукао је Лукашевич.

Портпарол МИП РФ Александар Лукашевич

Портпарол МИП РФ Александар Лукашевич

Портпарол МИП РФ подсетио је да су примирје у Хомсу и Јармуку неколико пута нарушавали опозициони бојовници својим провокацијама. Додао је да постоје покушаји да се ослободе кривице они који су заиста криви и да се она припише невинима – да би се створила атмосфера за „провлачење” кроз Савет безбедности УН неизбалансиране и контрапродуктивне „хуманитарне резолуције”.

„Русија је свој однос према нацрту тог документа својим партнерима у Савету безбедности УН већ пренела. Сматрамо да су недопустиве политизације „хуманитарног досијеа” ради вршења додатног притиска на владу Сирије.  Такви притисци негативно утичу и на међусиријске преговоре чија је друга рунда почела 10. фебруара у Женеви”.

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *