Вијести, Свијет

Москва назвала Пољску и Румунију „потенцијалним метама Русије“

ЗАТО ШТО НА СВОЈУ ТЕРИТОРИЈУ ПРИМАЈУ ЕЛЕМЕНТЕ АМЕРИЧКЕ ПРО КОЈА ЈЕ УПЕРЕНА ПРОТИВ РФ

  • Заменик секретара Савета безбедности Русије Јевгениј ЛУКЈАНОВ: Ако се Пољацима и Румуним свиђа да буду мете због америчког наоружања – онда је то њихов проблем

        ПОЉСКА и Румунија размештањем елемената ПРО на својој територији аутоматски постају потенцијалне мете Русије, изјавио је заменик секретара Савета безбедности Русије Јевгениј Лукјанов.

        Елементи противракетне одбране који се размештају у Пољској и Румунији представљају потенцијалну опасност за Русију, рекао је он новинарима у среду.

        „Њима би, истој тој Пољској и Румунији, било боље да размишљају о нечем другом. Размештање елемената ПРО и лансирних система који су реално усмерени на наше стратешке нуклеарне снаге – то је за њих проблем“ – наводи његове речи агенција Интерфакс.

        Лукјанов је нагласио да те земље „аутоматски постају наше мете“.

        Подвукао да, ако се Пољској и Румунији свиђа да „буду мете због америчког наоружања“, онда је то њихов избор.

        По речима заменика секретара СБ РФ, логика конфликта се своди на то да нико из њега не излази као победник, а неки се налазе између главних „играча“.

        „Они би могли да се нађу између. Ако им је та позиција јасна, прихватљива, ако је то основа њихових савезничких обавеза, онда то не могу да коментаришем“ – додао је он.

        Агенција Associated Press је 5. јуна објавила да администрација председника САД планира да размести копнене ракете у Европи или Азији. Медији су то назвали одговором на могуће кршење Споразума о уништавању ракета средњег и малог домета од стране Русије.

        Ускоро после тога је председник Русије Владимир Путин изјавио да ће руске оружане снаге у 2015. години добити више од 40 интерконтиненталних балистичких ракета које су способне да пробију сваки „чак и најсавршенији систем противракетне одбране“.

Москва назвала Пољску и Румунију „потенцијалним метама Русије“

Москва назвала Пољску и Румунију „потенцијалним метама Русије“

Путин је обећао да ће Русија усмерити своје ударне снаге и средства ка територијама које јој представљају претњу.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *