Свијет

Москва и Пекинг имају заједнички одговор на ПРО САД

4china-russia1

Русија и Кина имају заједнички одговор на распоређивање америчког система глобалне противракетне одбране (ПРО) у Азији. Секретар Савета безбедности РФ Николај Патрушов после преговора у Пекингу саопштио је да две земље планирају кординацију акција у овој области. Оваква позиција најављена је први пут.

Раније је Москва изјављивала, да узима у обзир уверавања америчких партнера да азијска ПРО није усмерена против Русије. Пекинг се изражавао директније. Њега нису уверили аргументи САД да је систем ПРО намењен искључиво заштити Јапана и Јужне Кореје од ракетних претњи из Северне Кореје. Кина види да САД око ње убрзано гради азијски сегмент ПРО.

Управо су кинеске и руске ракете потенцијалне мете америчких ракета-пресретача „Патриот“ на јапанским разарачима, опремљеним системом „Иџис“. Одатле и потреба заједничког тражења адекватних одговора на дејства САД, сматра руководилац Центра за политичке студије и прогнозе Андреј Виноградов:

Овај проблем је заиста озбиљан. Питање није само када и у којој форми ће бити постављен систем ПРО, него и какав ће бити одговор на то питање. Ако Русија и Кина буду успеле да се договоре о заједничким акцијама у борби против већ створеног система ПРО, то ће бити озбиљан показатељ и дубине поверења наше сарадње и оличење перспектива развоја стања у региону.

Према изјавама секретара Савета безбедности РФ Николаја Патрушева у решавању овог проблема биће уважавани и интереси играча, који су зауступљени у Азијско-Тихоокеанском региону. На првом месту Јапана, и Јужне Кореје. Може се претпоставити да ће тема азијске противракетне одбране САД бити присутна већ у првим контактима руководства Русије са новим лидерима ових земаља. Паралелну активност, по свему судећи, предузеће и Пекинг у контактима са својим азијским партнерима.

У овом случају и Токио и Сеул, и Канбера, који су дали сагласност за постављање елемената азијске противракетне одбране САД, није лоше да се подсете искуства Пољске, Чешке и Румуније. Ови амерички партнери остали су глуви на забринутост Москве постављањем на њиховој територији ракета и радара америчке ПРО у Европи. Када је Русија упозорила да би могла да одговори постављањем своје најновије балистичке ракете на северозападу земље, Европљани су се одмах замислили колико је рањива њихова безбедност.

Ситуација може да се поново у Азији, ако Токио, Сеул и Канбера буду игнорисали заједничку забринутост Москве и Пекинга због акција САД у стварању азијског дела глобалне ПРО. Руско-кинеске консултације по питању стратешке безбедности у Пекингу дале су јасан сигнал – две земље почињу да координирају своје акције.

Коментариши чланак

Коментара