Вијести, Свијет

Москва чека расплет у Украјини

Русија ипак одлучила да стопира део већ договорене позајмице Кијеву. Први пут од почетка кризе појавила се и идеја федерализације Украјине.

Припадник опозиције поред запаљених буради у центру Кијева

Припадник опозиције поред запаљених буради у центру Кијева

Вође опозиционих украјинских странака не намеравају да поштују и испуне закон о амнестији учесника протеста у Кијеву јер у њему пише да ће он ступити на снагу тек када демонстранти напусте све административне зграде које су заузимали ових дана. Вођа партије Удар Виталиј Кличко је рекао да опозиција тражи да власт пусти што пре похапшене демонстранте без икаквих условљавања. А лидер Баткившчине (Отаџбине) Арсениј Јацењук, каже да нико неће да напусте Мајдан „јер су они изашли на улице да би се променио систем у Украјини“.

За време сукоба на Мајдану и у Улици Грушевског, демонстранти су отели од полиције око 350 шлемова, 150 панцирних прслука и 200 штитова, саопштили су у четвртак у украјинској полицији. Осим тога запаљена су и три полицијска аутобуса. Ситуација се може радикално погоршати јер су на Мајдану одлучили да формирају „Националну армију“ иако је украјинским законима забрањено стварање таквих структура.

Истовремено, из САД је стигла вест да администрација председника Барака Обаме припрема финансијске санкције за више украјинских чиновника, не само оних на власти већ и опозиционаре. Иако пројект тих санкција није готов, он би врло брзо могао да се направи и ступи на снагу, кажу у Вашингтону. Пре неколико дана Американци су анулирали визе неколицини украјинских политичара.

Џејмс Капер, директор националне обавештајне службе, у америчком Сенату је казао да је Јанукович спреман да употреби силу и да ће користити сва средства само да би остао на власти. Редовни председнички избори у Украјини на реду су 2015. године, али охрабрена опозиција инсистира да то буде крајем ове године.

Блиски сарадници Виктора Јануковича тврде да он размишља о распуштању парламента и организовању избора за нову Врховну раду.

Све су гласнији и они парламентарци који попут Вадима Колесниченка из „Украјинских региона“ каже да истоку и југу Украјине не може бити наметнуто то што жели западна Украјина.

– Треба да размислимо о идеји федерализације Украјине. Морамо рећи једни другима – живимо мирно, ми вам нећемо улазити у ваше ствари и ви немојте нама, а касније ћемо видети како ће бити – каже Колесниченко. Он ће предлог о федерализацији Украјине ускоро предложити парламенту.

Док се не формира нова украјинска влада, Русија ће ипак зауставити даље кредитирање Украјине. Москва је крајем године већ дала Кијеву три милијарде долара а ускоро је требало да пребаци још две милијарде долара. На проширеној седници руске владе договорено је да се сачека формирање нове владе у Кијеву. А када се то деси, у Русији су одмах спремни да седну за преговарачки сто, рекао је потпредседник руске владе Игор Шувалов.

Овај опрезни потез руске владе је резултат сталног раста украјинског дуга за гас који сада износи 2,7 милијарди долара.

– Кијев није у стању да плати не само дуг, већ ни гас који би требало да добија ове године по сниженој цени – објаснио је премијер Дмитриј Медведев.

Иако је у Кијеву у четвртак био минус 21 степен, на Мајдану су остали они најупорнији грејући се уз ватру која гори у бурадима. У Улици Грушевског на барикади је било око сто педесет демонстраната који су стражарили и гледали шта ради оближњи кордон специјалаца „беркут“.

СТРАНЦИ

Први председник Украјине Леонид Кравчук, који је са говорнице парламента казао да је земља на ивици грађанског рата, предложио је украјинским политичарима да не прихвате стране посреднике у преговорима. „Ако треба посредник, то могу да обављају бивши украјински председници“, сматра Кравчук.

Извор: Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *