Вијести, Свијет

Москва: Амерички авио-удари по сиријској армији се граниче са директним идењем на руку терористима

РУСКА ДИПЛОМАТИЈА ДОНЕКЛЕ УБЛАЖИЛА ПРВУ ПРОЦЕНУ – ДА САД ШТИТЕ ИСЛАМСКУ ДРЖАВУ

  • Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталих ЧУРКИН оценио да је удар америчке коалиције по сиријској армији „могао да буде и провокација“. Поготово што су тим ударом Американци прекршили и обећање дато сиријској влади да удара по њеним снагама неће бити.
  • Чуркин је истовремено истакао да му је тешко да поверује у америчка уверавања да су хтели да туку положаје Исламске државе, али да су промашили и ударили по сиријској армији…
  • Из саопштења МИП РФ: „Дејства пилота (америчке) коалиције – ако нису, како се надамо, деловали по налогу из Вашингтона – налазе се на граници између преступног немара и идења на руку теористима“
  • Руска дипломатија од Американаца затражила да поводом свега спроведу темељну истрагу

          СТАЛНИ представник Русије у Савету безбедности УН – Виталиј Чуркин – делимично је обелоданио садржај „сиријског пакета“ који су претходних дана усагласили Сергеј Лавров и Џон кери.

          Учинио је то након што је Вашингтон претходно одбио да уради и после удара америчке коалиције по јединицама сиријске армије које од исламске државе бране аеродром града Деир ез-Зор.

          Чуркин је – напустивши накратко ванредно заседање СБ УН посвећено Сирији – прочитао:

          „Руска Федерација и САД спремне су да предузму заједничке напоре за стибилизовање ситуације у Сирији, што ће подразумевати посебне мере у Алепу и око њега.

          Разграничавање територија које контролишу исламска држава и Џебхат ан-Нусра од оних које држе умерене оружане опозиционе снаге остаје кључни приоритет, исто као и раздвајање умерених опозиционих формација од Нусре“.

          Чуркин је посебно нагласио да су Американци напад код Деир ез-Зора предузели два дана пре договореног координираног заједничког деловања против ИД и Нусре.  Па додао: „Да су сачекали, бар би били сигурни кога гађају. Уместо тога, одлучили су да изведу ову безумну акцију“.

          Упркос свему, Чуркин се није сложио са проценама да се на споразум Лавров-Кери може „ставити крст“.

          Поготово ако се Вашингтон не буде надаље понашао као његова представница у СБ УН- Саманта Пауер – која је заједно са сарадницима напустила салу за седнице док је говорио Чуркин.

          Он је – да би Пауер показао шта је „симетрија“ – учинио исто када је она добила реч…

          Руски амбасадор у Уједињеним нацијама оценио је у свом излагању да је удар америчке коалиције по сиријској армији „могао да буде и провокација“. Поготово што су тим ударом прекршили и обећање дато сиријској влади да удара по њеним снагама неће бити.

          Чуркин је истовремено истакао да му је тешко да поверује у америчка уверавања да су хтели да туку положаје Исламске државе, али да су промашили и ударили по сиријској армији…

          Данас је Министарство иностраних послова Русије званично поручило САД да се нада да удари по сиријској армији код Деир ез-Зора нису били изведени по директној наредби из Вашингтона јер се „граниче са директним идењем на руку терористима“:

          „Дејства пилота (америчке) коалиције – ако нису, како се надамо, деловали по налогу из Вашингтона – налазе се на граници између преступног немара и идења на руку теорористима“.

Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталих Чуркин

Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталих Чуркин

Руска дипломатија је истовремено од Американаца затражила да поводом свега поведу темељну истрагу.

Као што се види, Министарство иностраних послова РФ донекле је ублажило прву реакцију свог портпарола Марије Захарове која је оценила да САД штите Исламску државу.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *