Вијести, Свијет

Могућа је и војна конфронтација САД и Кине

БЕЛА КУЋА ПОД ПРИТИСКОМ КОНГРЕСА САД ДА СЕ АГРЕСИВНИЈЕ ПОСТАВИ ПРЕМА ПЕКИНГУ

  • Амерички лист наводи да се Пентагон боји да Кина настоји да успостави фактичку контролу над деловима стратешког међународног пловног пута и да зато за Барака Обаму разрађује варијанте узвратних мера. А те мере укључују и упућивање у регион ратних бродова
  • THE DIPLOMAT: Односи између САД  и Кине улазе у „преломну фазу”. Вашингтон на рискантне кораке подстичу и теорије да ће убрзо доћи до „краха Кине”. Амерички експерт Дејвид Шамбо чак предвиђа „скори крај Комунистичке партије Кине”

         ПОЗИВАЊЕ  на оштре мере према Кини, које се све чешће чује у војним круговима САД, може довести до конфронтације међу њима – оценио је The Los Angeles Times.

         За илустрацију је навео да Кина од почетка маја држи на оку амерички ратни брод USS Fort Worth, што сведочи о нарастајућој напетости у односима САД и Кине које су конкуренти у борби за богате ресурсе Јужног Кинеског мора.

         Исти лист наводи да се амерички војни врх боји да Кина настоји да успостави фактичку контролу над деловима стратешког међународног пловног пута и да зато за Барака Обаму разрађује варијанте узвратних мера. А те мере укључују и упућивање у регион ратних бродова.

         LA Times тврди да се Бела кућа налази под притиском Конгреса САД да се агресивније постави према Кини.

         Примера ради, амерички сенатор Боб Коркер упозорава Белу кућу и Пентагон:

         „Не видим да је Кина платила за оно што чини у Јужном и Источном Кинеском мору. Због тога САД губе ауторитет у региону”.

         И The Diplomat оцењује да Вашингтон и Пекинг „улазе у нови период напетости”. И наглашава: долазак нових америчких ратних бродова и авиона – представљаће изазов суверенитету Кини у Јужном Кинеском мору.

         Овај кинески лист подвлачи да би „потез са бродовима и авионима” имао карактер провокације и да би могао довести до сукоба америчких и кинеских војних снага.

Могућа је и војна конфронтација САД и Кине

Могућа је и војна конфронтација САД и Кине

The Diplomat даље пише да односи између САД и Кине улазе у „преломну фазу” и да Вашингтон на рискантне кораке подстичу и теорије да ће убрзо доћи до „краха Кине” (амерички експерт Дејвид Шамбо чак предвиђа „скори крај Комунистичке партије Кине”).

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *