Вијести, Свијет

Мирослав Лазански: Руси блокирали украјинске касарне

Руске снаге учврстиле су јуче своје присуство на украјинском полуострву Крим, преузевши војну болницу у Симферопољу и базу украјинске војске у луци Севастопољ.

Симферопољ – Припадници нове војске аутономне републике Крим заузели су јуче ујутру војну болницу у Симферопољу. Није то била нека спектакуларна војна акција, припадници те наоружане формације једноставно су окупили особље болнице у приземљу зграде и упознали их да ће добити нове шефове. Без објављеног конкурса за новог директора болнице. Медицинске сестре нико није дирао…

Некако у исто време у Севастопољу су „наоружани људи”, или СПЕЦНАЗ руске морске „пјехоте”, како год их звали, разоружали једну касарну украјинске морнаричке пешадије без испаљеног метка. У комплексу ратне луке Севастопоља толико је разних касарни и утврђења да вам треба водич да распознате где су украјински, а где руски војници.

На зиду испод руске војне осматрачнице, која се налази тачно на размеђу два главна пловна канала ратне луке, нацртане су заставе Русије и Украјине, војнопоморске заставе Русије и Украјине, док се на самој осматрачници вије руска државна застава. У градској луци Јалте на скупоценим јахтама руских и украјинских тајкуна још увек се вију заставе Украјине.

Са приближавањем дана референдума о одвајању Крима од Украјине овде полако расте напетост. Истина, још нема озбиљнијих оружаних инцидената и сукоба, иако је јуче око два сата по локалном времену до тога и дошло на западној обали Крима код Бахчистанаја. Тамо су руски војници, односно „наоружани људи”, припуцали али није било повређених. Украјински командант одмах је почео преговоре са руским колегом, док су украјинским војницима одузети мобилни телефони. Приметно је, ипак, обострано настојање да се ствари исувише не отму контроли.

Иако је око два сата по локалном времену до тога и дошло на западној обали Крима код Бакчистанаја.

Иако је око два сата по локалном времену до сукоба дошло на западној обали Крима код Бахчистанаја.

Украјинска војска на Криму остављена је да се о својој будућности практично сама брине. Иако је блокирана, негде више, а негде мање дискретно, украјинским официрима, подофицирима и војницима није прекинут довод струје и воде, имају струју и грејање, као и доставу хране. Можда је то зато, јер би у супротном случају власти у Кијеву могле да прекину испоруке струје целом Криму.

Украјинске оружане снаге имају две оперативне команде копнене војске: западна је у Лавову а јужна у Одеси. Западна оперативна команда има под собом Други армијски корпус са седиштем јединица у Ровну, Ивано-Франковску и Житомиру, док је јужна команда надлежна за јединице у Дњепропетровску и Симферопољу.

Јужна команда је сада потпуно без контроле копнених украјинских снага на Криму, јер су сви системи везе тих јединица с Одесом у прекиду, или су у руским рукама. Министарство одбране и генералштаб у Кијеву покренули су у последња два дана 95. бригаду копнене војске Украјине, која је из Лавова кренула на марш и маневре, а било је спекулација да је та јединица, заправо, кренула према Криму.

Но, украјински министар одбране Игор Тењух то је одмах демантовао рекавши „да се само проверава бојева готовост јединица”. Наводно су му највиши официри украјинске војске саветовали „да се на игра рата, јер би то имало тужне последице по украјинску војску”.

Власти у Севастопољу и Симферопољу прекјуче и јуче су прогласиле руски језик за званични језик на Криму и Севастопољу. Наиме, последњих година службени Кијев доста је радио на дерусификацији источног и приморског дела Украјине, укидале су се школе на руском језику, био је то прави културолошки рат против руског језика, иако чак скоро половина правих Украјинаца у свакодневном животу као матерњи језик користи руски.

Јуче су власти у Симферопољу саопштиле да аутономна република Крим сасвим добро стоји у економском погледу, да се предвиђа рок од годину дана за замену валуте, гривне у рубље, да ће у тих годину дана у оптицају бити обе валуте, а да ће све украјинске компаније које се прилагоде новом законодавству на Криму моћи несметано да наставе са радом. Овде се очекује да убрзо крене и градња моста код Керча, који би и копнено спојио Крим са Русијом, о чему је из Москве већ стигло чврсто обећање.

Проруске снаге у Симферопољу (Фото Ројтерс)

Проруске снаге у Симферопољу (Фото Ројтерс)

Јуче је на Криму, али и у Русији, био празник, но мере опреза нису попустиле. Овдашње власти се прибојавају украјинских оружаних провокација на копненој линији раздвајања према Украјини, процене су да би то могло да се догоди дан-два пре референдума заказаног за 16. март. Ипак, као што нико овде нема дилему како ће народ на референдуму гласати, тако нема ни дилеме да Москва неће дозволити никакво насиље према Криму.

Извор: Политика.Срб

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *