Вијести, Мишљења, Свијет

Мирослав Лазански: Федералисти су издржали

Грађански рат у источним деловима Украјине се наставља. После првих успеха снага које је Кијев бацио у ову операцију, регуларне војске Украјине, снага Десног сектора и новоформиране Националне гарде, федералисти-побуњеници успели су да се ипак одрже у игри. Наиме, нису војнички потучени, чак су током јучерашњег дана успели да поврате контролу над Славјанском, Константиновком, Андрејевком и Краматорском. У Славјанску снаге које је послао Кијев још држе железничку станицу, која је сада под опсадом федералиста-побуњеника. Главна битка у Славјанску и око тог града води се за брдо Карачун, где су се од јуче укопале оружане формације Кијева уз подршку осам оклопних транспортера.

Украјинска војска и снаге Десног сектора повукле су се и из Краматорска ка оближњем војном аеродрому, у граду још држе само ТВ станицу, док све остало контролишу федералисти.

Ратни план Кијева био је да се опкољавањем Славјанска и заузећем Краматорска све остале снаге баце на Дружковку, Константиновку, Джержинск и Горловку, и да се тако отвори пут за главни центар Донбаса, град Доњецк. Јуче су биле посебно тешке борбе за села Иванковка, Пчолкино и око града Дружковке.

Ратни план Кијева за сада није успео, федералисти-побуњеници не само да су вратили све те градиће и градове под своју потпуну или делимичну контролу, већ су успоставили и блокаде скоро свих комуникација у том делу Украјине. Логистика би ускоро могла да буде велики проблем за снаге које је Кијев послао у ову операцију. Како нахранити војску, дотурити им муницију и гориво? Ослањање на постојеће гарнизоне и складишта украјинске војске у том делу државе биће све теже, јер федералисти знају за све те локације. Улазећи у простор источне Украјине, снаге Кијева су све више развучене на не баш гостољубивом терену. Повећан број људских жртава мења и расположење становништва према оружаним формацијама које су стигле из Кијева.

Нико у Европи не познаје тактику градске борбе боље од Руса. Нико не зна боље од њих како блокирати и заобићи градове без већих жртава и губљења времена. Наравно, то знају и Украјинци. Уосталом, то је иста војна школа и иста војна доктрина. Једни друге на неки начин и „читају”. Руси су ипак навукли Кијевљане да уђу у дубину федералистичких позиција, развукли их по градовима, градићима и селима, а то троши и људство и, још важније, троши време. А времена до 25. маја и избора у Украјини и нема много. Како организовати изборе у земљи у којој се води грађански рат?

Последње вести говоре да су снаге украјинске војске, Десног сектора и Националне гарде створиле јаку концентрацију својих јединица на северозападном правцу удара и да је у Краматорск и Славјанск федералистима стигла помоћ у виду противтенковског оружја.

Владимир Анатольевич Шаманов

Владимир Анатольевич Шаманов

Међународни савез падобранаца, чији је председник руски генерал Шаманов, командант ваздушнодесантних снага Русије, позвао је све чланове и симпатизере на „вруће летовање у Украјини”.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *