Вијести, Свијет

Министарство одбране РФ критиковало Мађарску због предаје тенкова Украјини

ИСПОРУКЕ ОРУЖЈА КИЈЕВУ ДИРЕКТНО СУ КРШЕЊЕ ОБАВЕЗА БУДИМПЕШТЕ У ОБЛАСТИ ЕКСПОРТА ОБИЧНОГ НАОРУЖАЊА

         РУСКА дипломатија критиковала је данас власти Мађарске које, према писању медија испоручују Украјини оклопну технику, чиме крше преузете међународне обавезе.

         „Испоруке Кијеву оружја из Мађарске директно су кршење правних обавеза Будимпеште у области експорта обичног наоружања” – наглашава се у саопштењу Министарства иностраних послова РФ.

         Претходно је мађарски интернет лист Hidfo.Net објавио да министарство одбране те земље – преко овлашћене агенције – испоручује Украјини оклопну технику, нарочито тенкове Т-72.

         Руска дипломатија је овим поводом посебно скренула пажњу на правила Савета Европске уније о извозу наоружања. Указала је на критеријум број 2 који земље ЕУ обавезује да не дозвољавају извоз оружја „уколико постоји очигледна опасност да буде искоришћено за репресије унутар земље”.

         Додатно је указала да цео свет има прилику да види како Украјина „поштује” међународно хуманитарно право – бомбардујући градове и села на свом југоистоку. Чак и из вишецевних ракетних бацача, а још користи и забрањене фосфорне и касетне бомбе.

Министарство одбране РФ критиковало Мађарску због предаје тенкова Украјини

Министарство одбране РФ критиковало Мађарску због предаје тенкова Украјини

         Потпредседник владе РФ Дмитриј Рогозин раније је открио да је НАТО донео одлуку да кијевским властима преда совјетско наоружање источно европских земаља.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *