Вијести, Свијет

Министарство одбране ДНР: Повлачимо тешко наоружање на четири правца

МОСКВА ЗАБРИНУТА ШТО ПОСМАТРАЧИ ОЕБС ЗАСАД ИЗБЕГАВАЈУ ДА ПРАТЕ ПОВЛАЧЕЊЕ

  • ЛАВРОВ: Затражили смо да посматрачи хитно добију потребне инструкције. Јер, није мало оних који желе да осујете спровођење минских споразума – како у Кијеву, тако и ван граница Украјине

        АРМИЈА Доњецке Републике повлачи тешко наоружање на четири правца, саопштило је Министарство одбране ДНР. 

         „Хаубичне самоходне артиљеријске јединице повлаче се на четири правца – Кумачово, Сњежноје, Шахтјорск и Новоазовск – саопштио је представник тог министарства.

        – Оне су већ кренуле са положаја“. 

        У уторак је портпарол Министарства одбране ДНР Едуард Басурин саопштио да је ДНР претходног дана повукла пет артиљеријских дивизиона и једну посебну артиљеријску батерију.

        Он је истакао да до тог тренутка није било забележено повлачење тешке технике од стране украјинске војске. 

        По Басуриновим речима, цео процес повлачења тешке технике од стране устаника контролишу ОЕБС и ЗЦКК (Заједнички центар за контролу и координацију). 

        ДНР и ЛНР су донеле одлуку да повлаче технику динамиком која је договорена с украјинском страном, додао је Басурин.

        Он је нагласио да јединице ДНР стриктно поштују указ о прекиду ватре.

        У међувремену, Москва је саопштила да је забринута због тога што ОЕБС не прати процес повлачења тешке технике страна у Донбасу.

        Ово је изјавио министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров у Москви приликом сусрета с председником француског Сената Жераром Ларшеом. 

         „Мало нас брине то што сада, када је повлачење тешке артиљерије, бар оне устаничке, већ почело, посматрачи ОЕБС не прате тај процес својим радњама, а они треба да врше и мониторинг, и верификацију повлачења наоружања са линије која је утврђена у Минску 12. фебруара – казао је руски министар. 

         „Ми се сада обраћамо и председавајућем ОЕБС, и генералном секретару те организације како би хитно биле послате одговарајуће инструкције руководиоцима специјалне посматрачке мисије у Украјини“ – нагласио је Лавров. 

        По речима руског министра, није мало оних који желе да осујете спровођење минских споразума, како у Кијеву, тако и ван граница Украјине.

Министарство одбране ДНР: Повлачимо тешко наоружање на четири правца

Министарство одбране ДНР: Повлачимо тешко наоружање на четири правца

„Сада много тога зависи од поштеног, објективног, непристрасног приступа посматрача, који треба да бележе све што се догађа у земљи, како сви ми не бисмо подлегли искушењу да се ствар представи тако као да је спровођење минских споразума већ пропало. А да поновим: није мало оних који желе да их осујете. И у Кијеву и ван граница Украјине“ – истакао је Лавров.

Извор: Факти.рс

Вијести 0…: Да ли је ово братска помоћ сестри Русији од стране председавајућег ОЕБС-а, Ивице Дачића?

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *