Вијести, Свијет

Министарство иностраних послова Русије оптужило САД да штите Исламску државу

ДАМАСК ТВРДИ ДА СЕ РАДИ О „ОПАСНОЈ АГРЕСИЈИ”, МОСКВА ЗАТРАЖИЛА ВАНРЕДНО ЗАСЕДАЊЕ СБ УН

  • Дамаск саопштио да је ИД искористила америчке ударе да заузме одбрамбене положаје владиних снага на планини Џебел-Сарда која доминира над аеродромом. Међутим, агенције јављају да је сиријска армија успела да поврати изгубљено
  • Американци у међувремену признали напад, али тврде да су о ударима унапред обавестили Москву. Такође: да су ударе прекинули чим су од Руса сазнали да су се у „зони удара могле налазити владине снаге”
  • Врх руске дипломатије демантовао да су Американци унапред обавестили Русију о ударима код Деир ез-Зора
  • Заменик председника комитета Савета Федерације РФ (горњег дома руског парламента) за одбрану – Франц КЛИНЦЕВИЧ: Аерички авиони су намерно гађали положаје сиријске армије око Деир ез-Зора јер је циљ Вашингтона да сруши власт сиријског лидера Башара Асада

          СИРИЈСКА армија повратила је контролу над својим позицијама око аеродрома Деир ез-Зора које су у четири налета тукла четири америчка авиона.

          Владине снаге су – према различитим изворима – имале 62-80 погинулих, али су се консолидовале и повратиле положаје које су у први мах биле преузеле снаге Исламске државе.

          Американци су своју блискоисточну коалицију прогласили „антиидиловском”, али су бомбардовали владине снаге и ИД омогућиле да пређу у контранапад.

          Војни врх Сирије оценио је да се ради о „опасној и неприкривеној агресији”.

          Указао је да је ИД искористила америчке ударе да заузме одбрамбене положаје владиних снага на планини Џебел-Сарда која доминира над аеродромом.

          Русија је вечерас затражила ванредно заседање Савета безбедности УН због америчких удара по сиријској армији.

          Министарство иностраних послова Руске Федерације оптужило је САД да штите Исламску државу.

          Американци су у међувремену признали напад, али тврде да су о ударима унапред обавестили Москву. Такође: да су ударе прекинули чим су од Руса сазнали да су се у „зони удара могле налазити владине снаге”.

          Ово је објавила Централна команда Оружаних снага САД, прецизирајући да су њени авиони тукли простор јужно од Деир ез-Зора и да су веровали да туку положаје Исламске државе. Уз понављање главне тврдње: удари су били случајни, а не намерни.

          Врх руске дипломатије демантовао је да су Американци унапред обавестили Русију о ударима код Деир ез-Зора.

          Међутим, ови удари – поготово што су била четири – не могу бити плод грешке и забуне. Јер, око аеродрома Деир ез-Зора се позиције зараћених страна нису мењале месецима. Дакле: није било преласка положаја из руку у руке, па да они који издају наредбе у неком тренутку бомбардују положаје на којима су од пре десет минута они који дотад нису били…

          Пре се може радити о намерном нападу срачунатом или на јачање позиција Исламске државе или на део плана да Сједињене Државе и Турска цео исток Сирије отму Дамаску како би на тој територији била формирана сунитска држава која би има „јела из руке”…        

          Уосталом, заменик председника комитета Савета Федерације РФ (горњег дома руског парламента) за одбрану – Франц Клинцевич – изјавио је да су амерички авиони намерно гађали положаје сиријске армије око Деир ез-Зора јер је циљ Вашингтона да сруши власт сиријског лидера Башара Асада..

          Он је апсолутно уверен: „Американци су смишљено и намерно тукли положаје владиних снага. Пошто се сваки ваздушни напад координира из командног центра на земљи, јасно је да су се ти који су командовали користили подацима које су доставили амерички обавештајци који су инфилтрирани у редове Исламске државе”.

Министарство иностраних послова Русије оптужило САД да штите Исламску државу

Министарство иностраних послова Русије оптужило САД да штите Исламску државу

До напада је дошло у време прекида ватре који су договорили шефови дипломатије Русије и САД – Сергеј Лавров и Џон Кери.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *