Вијести, Свијет

Michael Snyder: 18 знакова да се Русија убрзано приближава Америци

Руски меда је јачи и далеко моћнији него што је то икад пре био. На жалост, већина Американаца то не разуме. Они још увек мисле да је Русија „бивша велесила“ која је на крају хладног рата сведена на ниво безначајности.

Да, кад је хладни рат завршен, Русија је била у лошем стању. Ја сам лично имао шансу да током раних деведесетих година тамо одем, и у то време Русија је била катастрофална економска зона. Руска валута је било толико обезвређена да сам се шалио да са новчаницом од 20 долара могу купити Кремљ.

Али, од тог времена Русија се громовито вратила назад у живот. Оног момента када је Владимир Путин постао председник, руска економија је почела врло убрзано да расте. Данас, Русија је економски центар који је благодарен обиљем природних богатстава. Њихов дуг према бруто националном дохотку (БНД) је врло низак, и они у ствари сваке године имају суфицит, а уједно поседују и другу најјачу војну машинерију на свету.

Било ко да овог момента подцени Русију би правио огромну грешку. Руски меда се вратио назад, и данас је то далеко јачи супарник него што је то икада био за време хладног рата.

Само проверите дате статистике. Следеће су 18 знакова да се Русија убрзано приближава Сједињеним Америчким Државама:

1) Русија производи више нафте него било ко на овом свету. САД се налазе на трећем месту.

2) Русија је на другом месту у свету по извозу нафте. САД су присиљене да увозе више нафте него било ко други на свету.

3) Русија производи више природног гаса него било ко други на свету. САД су на другом месту.

4) Данас, Русија подмирује 34 % европских требовања гаса.

5) Сједињене Америчке Државе имају однос дуга према БНД од 101 %. Русија има однос дуга према БНД од око  8 %.

6) САД су прошле године имале трговински дефицит који је износио више од пола билиона долара. Русија пермаментно нагомилава трговински суфицит.

7) САД имају ниво незапослености од 7,4 % (Напомена: цифра је службена и конзервативна; независни аналитичари сматрају да је далеко, далеко већа). Русија има стопу незапослености од 5,4 %.

8) Од како је Владимир Путин постао председник Русије, руска економија је почела да расте убрзаним темпом. БНД се удвостручује, скочивши са 22 на 11 место у свету.

Економија је доживљавала раст од цирка 7 % сваке године, и то:

1999:  6,5 %
2000:  10 %
2001:  5,7 %
2002:  4,9 %
2003:  7,3 %
2004:  7,2 %
2005:  6,4 %
2006:  8,2 %
2007:  8,5 %
2008:  5,2 %

То је Русију начинило шестом најјачом економијом у свету. Током 2007. године,  руски БНД је превазишао онај из 1990. године, што значи да је превазишао разарајуће последице рецесије из 90-тих година прошлог века.

За време Путинових осам година на власти, индустрија је порасла за 75 %, инвестиције су се увећале за 125 %, док је производња у пољопривреди, као и у грађевинарству, такође повећана. Стварна лична примања су више него дуплирана и просечан лични доходак је увећан за осам пута, са $ 80,оо на $640,оо. Количина потрошачког кредита између 2000. и 2006. је увећана за 45 пута, и током истог периода средња класа се увећала са 8 на 55 милиона, повећање од 7 пута. Број особа који живи испод границе сиромаштва је спао са 30% током 2000. године на 14 % током 2008. године.

9) Према подацима Bloomberg, Русија је током последње декаде додала 570 метричких тона злата својим резервама. У Сједињеним Америчким Државама нико није посве сигуран колико злата је заправо напустило Федералне резерве (напомена: према анализама независних аналитичара из августа месеца 2013. године, процена је да Русија има преко 20.000 тона злата, али признаје да има мање од 1.000 тона. Закључак аналитичара јесте тај да ће право стање обелоданити по пропасти и долара и евра, који се сада масовно штампају без покрића, поготово долар, за који аналитичари сматрају да се сваког месеца штампа у износу између 45 и 85 милијарди, наравно без покрића.).

10) Москва је други најскупљи град у свету. Истовремено, САД имају најнепријатељскији настројен град у свету, и то Њуварк у Њу Џерзију.

11) Више мултимилионера живи у Москви него у било ком другом граду на свету.

12) Московски метро систем у потпуности надмашује метро системе у Вашингтону и Њујорку.

13) Сједињене Америчке Државе имају најјачу војну машинерију на свету, али Русија се налази на другом месту.

14) Русија је увела нову „тиху“ нуклеарну подморницу која је „тиша“ него било која коју САД поседују:

Класа „Бореј“ подморнице, именована Владимир Мономакх, поседује нуклеарни реактор следеће генерације, може да рони дубље од 1,200 стопа (више од 400 метара), и носи више од 20 нуклеарних интерконтиненталних балистичких ракета. Свака од ових „Булава“ интерконтиненталних пројетила носи десет независних „МИРВ“ нуклеарних глава, који су познати као „ре-улазна возила“, способна да испоруче ракетне главе од 150 килотона.

15) И док Барак Обама иде на неутрализацију стратешког нуклеарног арсенала САД, Владимир Путин напорно ради да модернизује руске нуклеарне снаге.

16) Руске ракетне снаге ће током 2013. године извршити више од 200 тактичких вежби.

17) Руски председник Владе се нашао на светским насловним страницама када се попео у кабину руског борбеног ловца пете генерације и обзнанио да је надмоћнији од америчког Ф-22 Раптора.

18) Процена је да Русија данас има више шпијуна у САД него што је то икада имала за време хладног рата.

На жалост, сваки пут када напишем чланак о Русији  ја установим да људи једноставно нису у стању да схвате шта је написано. Они ће дати изјаве као што су „хладни рат је завршен“ или „Русија је сада наш пријатељ“, што доказује потпун и свеукупан мањак разумевања садашње геополитичке ситуације.

Русија је постепено изграђивала јак однос са Кином, и они сада заједно представљају број један стратешку претњу Сједињеним Америчким Државама.

Неког дана ово ће постати потпуно јасно америчком народу. Надамо се да неће бити превише касно када то буду схватили.

(Напомена: последње три константације Michael Snyder-a су потпуно неприхватљиве, јер он свесно игнорише чињеницу да су САД од периода разбијања бивше СФРЈ па до сада започеле и наставиле да спроводе процес окружења и Русије и Кине војним базама, што је као последицу довело до приближавања ове две земље на свим нивоима, односно до осиромашења САД, које су приоритет дале својим оружаним снагама и војним интервенцијама, али не и обнови инфраструктуре, што је као резултат довело до рекордног америчког унутрашњег и спољног дуга, до великих социјалних тензија унутар САД, до оснивања покрета за сецесију, као и до „контролисане панике“ међу америчком елитом, која годинама уназад купује некретнине широм света, спремајући се за колапс како америчке економије, тако и финансија. И поред тога, чланак је врло интересантан, јер даје реалну слику о успону Русије, за коју се предвиђа да ће до 2020. године превазћи Немачку у индустријској производњи, односно постаће главни индустријски мотор Европе.).

За Видовдан превео Бранко Филиповић

Извор: The Economic Collapse, 07. август 2013.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *