Вијести, Свијет

МЕРКЕЛОВА У КИЈЕВУ: Нове санкције против Русије могуће, али нису основно питање

ОБЕЋАЛА ДА ЋЕ БЕРЛИН ДАТИ ГАРАНЦИЈЕ ЗА ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ЕВРА ЗА ПОМОЋ ЕКОНОМИЈИ ИСТОКА УКРАЈИНЕ

  • Заложила се за федерализацију Украјине под другим називом, рекавши: „Оно што се у Немачкој подразумева под федерацијом, у Украјини се назива децентрализацијом. То жели и председник Порошенко. То је важан корак да би рускојезично становништво могло  да осети своју припадност Украјини”
  • ЕВО ШАНСЕ ЗА ВУЧИЋА: „Признање присаједињења Крима Русији могло би да буде опасно за Европу. Ако то признамо – тада се такве ствари могу догађати у целој Европи. Зато је важно да међународна заједница призна границе које су успостављене после Другог светског рата”

        

НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел обећала је по доласку у Кијев финансијску помоћ Украјини. При том је нагласила: нове санкције против Русије су могуће, али тренутно нису у разматрању. Сасвим конкретно, указала је: санкције против Русије нису основно питање, али додатне могу да буду уведене ако се ситуација у Украјини још погорша.

         Домаћин, Петар Порошенко, назвао је Меркелову «добрим пријатељем и адвокатом Украјине», а она је објавила да ће се у фонду помоћи економији истока Украјине наћи пола милијарде евра. Берлин ће, како је најављено, дати гаранције за кредит у том износу и за 25 милиона евра помоћи избеглицама.

         Порошенко је ово назвао „планом Ангеле Меркел” и открио да је са немачком канцеларком током протекла два месеца рауговарао 20 пута и нагласио да је то „помогло Украјини да заштити своје интересе”.

         Сама Меркелова је нагласила да је Порошенку рекла да истоку Украјине потребан мир и да је статус руског језика „проблем идентитета”. Па додала да за Порошенка нису проблем ни статус руског ни идентитет оних који говоре руски, па подвукла: „Прво треба успоставити мир. А за то је неопходно затварање државне границе – како кроз њу не пролазило оружје. Територијална целовитост и процват Украјине важан су циљ наше политике”.

         Подвукавши да је Немачка добро научила своју историју и да више не жели да ствара никакве проблеме у Европи, истакла је:

         „Оно што се у Немачкој подразумева под федерацијом, у Украјини се назива децентрализацијом. То жели и председник Порошенко. То је важан корак да би рускојезично становништво могло  да осети своју припадност Украјини”.

Ангела Меркел и Петар Порошенко

Ангела Меркел и Петар Порошенко

         Једнаку пажњу изазвале су у Кијеву ове њене речи: „Признање присаједињења Крима Русији могло би да буде опасно за Европу. То је нарушило територијалну целовитост Европе. Ако то признамо – тада се такве ствари могу догађати у целој Европи. У свакој европској земљи могу да буду оспорене одређене области, а то ће довести у питање мирни суживот у Европи. Зато је важно да међународна заједница призна границе које су успостављене после Другог светског рата”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *