Вијести, Свијет

Меркелова се уплашила саслушања Сноудена на немачкој територији

УВЕРЕНА ДА БИ ТО МОГЛО ДОВЕСТИ У ПИТАЊЕ „ДРЖАВНО БЛАГОСТАЊЕ”

  • Председник комисије Бундестага која је истраживала аферу са америчком елетронском шпијунажом – Патрик Зенсбург – изјавио да проблем за њега тиме „није затворен” и да Сноуден на питања која би му поставили он и његове колеге из комисије може одговорити или видео-линком или – на територији Русије, где се тренутно налази

НЕМАЧКА влада је објавила да не сматра могућим са бивши сарадник ЦИА и НСА – Едвард Сноуден – буде саслушан на територији СРН у афери са америчком електронском шпијунажом.

Утицајни лист Sueddeutsche Zeitung објавио је да влада Ангеле Меркел процењује да би саслушавање Сноудена на немачкој територији могло довести у питање „државно благостање”.

У сваком случају, ово је био одговор на иницијативу чланова комисије Бундестага који су водили истрагу поводом скандала са глобалном шпијунажом и праћењем у режији НСА.

Sueddeutsche Zeitung је цитирао изводе из владиног обраћања члановима поменуте комисије у којем се наглашава да је за Немачку крајње важна сарадња са САД у сфери безбедности и на значај економских и спољнополитичких односа са Вaшингтоном. Па признаје: да би давање прилике Сноудену да каже шта има „могло имати тешке и дуготрајне последице”.

Уз ово је било указано да су САД издале налог за Сноуденово хапшење, а да између Немачке и САД  постоји споразум о изручивању осумњичених за незаконитости и криминал, а да Сноуден са правног гледишта не може бити третиран као лице суочено са политичким прогоном.

Едвард Сноуден

Едвард Сноуден

Председник поменуте комисије Патрик Зенсбург – реагујући на ово – изјавио је да проблем за њега „није затворен” и да Сноуден на питања која би му поставили он и његове колеге из комисије може одговорити или видео-линком или – на територији Русије, где се тренутно налази.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *