Вијести, Свијет

МЕРКЕЛ: Европска унија је озбиљно схватила Путиново писмо поводом гаса и Украјине

РАЗГОВАРАЛА НА ИСТУ ТЕМУ СА ГРЧКИМ ПРЕМИЈЕРОМ САМАРАСОМ И НАГЛАСИЛА ДА МЕЂУ ЊИМА ОКО ГАСА НЕМА РАЗЛИКА

ЕВРОПСКА унија је озбиљно схватила писмо које је председник Русије Владимир Путин упутио лидерима 18 земаља које купују руски гас – изјавила је Ангела Меркел, после сусрета са грчким премијером Антонисом Самарасом.

          „Постоји много разлога – нагласила је немачка канцеларка – да се озбиљно схвати то обраћање и да се Европа према њему постави комплексно и јединственим фронтом. Поводом њега ће се министри спољних послова ЕУ састати већ у понедељак. Имаћемо и контакте са Американцима, Русима и Украјинцима. Такође на нивоу шефова дипломатија. Биће укључена и ЕУ“.

          Посебно је нагласила да ће се разговарати и о цени гаса, а комесару ЕУ за енергетику, Гинтеру Етингеру, јавно је посаветовала да претходно разговара са Газпромом.

Ангела Меркел

Ангела Меркел

          „Када направимо све ове кораке, моћи ћемо да будемо уверени да ћемо доћи до заједничког одговора за све земље које се суочавају са проблемима зато што добијају гас од Газпрома. Ми желимо да будемо добри клијенти, а то значи да морамо знати са којим испорукама можемо да рачунамо. То мора схватити и Украјина. О овоме сам разговарала и са премијером Самарасом и међу нама око овога нема разногласја“ – нагласила је Меркелова.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара