Вијести, Свијет

Медији: Русија и Кина припремиле финансијски изазов Западу

Москва и Пекинг заједнички раде на стварању „моћног оружја“ како би постали једнаки са Западом, пише немачки лист Die Welt. То нису ракете и нису шпијунски сателити, обе земље нападају финансијску моћ Запада. Ради се о стварању нове агенције за процену рејтинга, развојне банке и платног система, преноси RT.

Пекинг и Москва одлучили су да нападну Запад на свим финансијским фронтовима, преноси ИноТВ. Заједничка агенција за процену рејтинга, национални платни системи, дестабилизација долара, нова развојна банка, све то, по мишљењу Die Welt, треба да Западу нанесе „узвратни ударац“.

Кина и Русија су прво потписале споразум о стварању агенције за процену рејтинга. Како је наглашено у министарству финансија, та агенција биће „ван политике“ . На тај начин, Кина и Русија планирају да уздрмају „тројку“ највећих америчких агенција, које данас доминирају на финансијском тржишту: Standard & Poor`s (S&P), Moody`s и Fitch. Прве две агенције снизиле су кредитни рејтинг Русије због Крима, а трећа је запретила да ће то исто урадити. Руско министарство финансија за сада није обзнанило детаље о роковима и условима стварања агенције, пише Financial Times, али они који су упознати са пројектом, рекли су листу да ће у томе учествовати, највероватније кинеска агенција за процену рејтинга Dagong и извесна руска државна организација.

У почетку агенција ће се бавити проценом инвестиционих пројеката у области руско-кинеске сарадње, такође уз учешће неких азијских земаља, нагласио је министар финансија Русије Антон Силуанов. Како агенција буде стицала кредибилитет, сматрамо да може достићи ниво, када ће јој се за услуге обраћати и друге земље, додао је политичар.

Група великих земаља у развоју БРИКС, у коју улазе Бразил, Русија, Индија, Кина и ЈАР, одавно је разматрала план оснивања властите агенције за процену рејтинга. Ове земље незадовољне су тиме што Standard & Poor`s, Moody`s и Fitch посвећују више пажње развијеним земљама и нису у стању да дају поштену оцену економијама земаља у развоју.

Без обзира на то што су се ранији покушаји да се „баци рукавица“ западним агенцијама „полако захуктавали“ руски посматрачи су уверени да планирана руско-кинеска агенција може да укључи и остале чланове БРИКС-а.

Када је у априлу, скоро два месеца после припајања Крима Русији Standard & Poor`s снизила дугорочни кредитни рејтинг Русије до „негативног“, Москва је назвала тај потез „политички мотивисаним“.

Кина је увек била незадовољна радом западних агенција за процену рејтинга и већ створила властиту под називом Dagong. Она се у раду у већој мери фокусира на основне показатеље, на пример на фактор дуга. А тај показатељ је код Русије и Кине, заиста много бољи, него код САД. Међутим, САД имају беспрекорну кредитну историју и сваког тренутка могу да одштампају доларе за измирење својих дугова.

 

Долару је одзвонило?

Долару је одзвонило?

Заједничка агенција за процену рејтинга то је само један од корака Русије и Кине, усмерен против западне финансијске доминације. Напад се одвија и на другим фронтовима, пише Die Welt. Нова развојна банка треба да буде конкуренција Међународном монетарном фонду. Две стране планирају такође да уздрмају доминацију долара, у Евроазијском савезу главна валута може да буде рубља, а Кина планира активно коришћење јуана у спољној трговини. Овог пролећа руски председник је најавио стварање националног система платних картица.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *