Вијести, Свијет

Мариупољски фронт се примакао фабрици „Иљич“ на само шест километара

ЗАХАРЧЕНКО ПОТВРДИО ДА ЈЕ ПОЧЕЛО ОСЛОБАЂАЊЕ ВЕЛИКЕ ЛУКЕ НА АЗОВСКОМ МОРУ

  • Војни врх ДНР саопштио да су Украјинци вишецевне ракетне бацаче „Град“ поставили и у кругу те фабрике и у „Азовмашу“
  • Председник парламентске скупштине ОЕБС, Илка Канерва, рекао је једној финској телевизији да ће иницирати „међународну мировну операцију на територији Украјине“
  • У току су, иначе, и борбе за варошицу Тројизбенка и град Счастје. Украјинци реорганизују одбрану Дебаљцева и довлаче из Харкова и Дњепропетровска појачања. Распоређују их око Доњецка и Светлодарска

        „ДАНАС смо почели офанзиву на Мариупољ. Његово ослобађање биће најбољу споменик свим нашим погинулим“ – објавио је Александар Захарченко након што је у Доњецку положио венац на месту на којем су Украјинци погодили тролејбус и убили осам, а ранили 17 његових путника.

        Преседник Доњецке Републике одбацио је, међутим, тврдње из Кијева да су снаге ДНР гранатирале центар Мариупоља и Кијевску пијацу.

        Други званичници ДНР и вечерас поновили: да је пијацу тукла украјинска артиљерија из дела града Стари Крим.

        Ако је ово тачно, онда су Кијевска пијаца и сарајевске Маркале две сестре. А то значи и да иза овог злочина према цивилима стоје Американци и њихове специјалне службе и инструктори.               

        Према непотврђеним подацима, борци Доњецке Републике већ су стигли до вишеспратница на североисточној периферији Мариупоља који је после Доњецка највећи и најзначајнији град Донбаса.

        Линија фронта је на само шест километара од велике фабрике „Иљич“.

        Војни врх ДНР је саопштио да су Украјинци вишецевне ракетне бацаче „Град“ поставили и у кругу те фабрике и у „Азовмашу“.

        У току су, иначе, и борбе за варошицу Тројизбенка и град Счастје.

        Украјинци реорганизују одбрану Дебаљцева и довлаче из Харкова и Дњепропетровска појачања. Распоређују их око Доњецка и Светлодарска.

        Министар одбране Украјине, Степан Полторак, тврди да су снаге ДНР и ЛНР, које он назива „сепаратистима“, за протекла 24 сата имале 265 погинулих.

        Истовремено је – на ванредним консултацијма код украјинског премијера Арсенија Јацењука – признао да су „сепаратисти прешли у напад на свим фронтовима у Донбасу“.

        Полторак је истовремено за погибију 20 људи у Мариупољу оптужио „сепаратисте“, али је опуномоћени преговарач Доњецке републике, Денис Пушиљин, ту оптужбу из Кијева назвао „провокацијом“ и саопштио у име Доњецка да Кијев „провоцира развој ситуације у војном правцу“.

        Командант украјинског ударног батаљона „Донбас“ – Семјон Сменеченко који је у међувремену постао и посланик – изјавио је да се од септембра ситуација на фронтовима не развија у корист Украјине. Истовремено је споразуме из Минска назвао „грешком“.

Мариупољски фронт се примакао фабрици „Иљич“ на само шест километара

Мариупољски фронт се примакао фабрици „Иљич“ на само шест километара

Председник парламентске скупштине ОЕБС, Илка Канерва, рекао је једној финској телевизији да ће иницирати „међународну мировну операцију на територији Украјине“.

Канерва је раније упозоравао да се не сме веровати свим саопштењима и тврдњама украјинских власти јер се неке не могу проверити, односно – ни прихватити ни одбацити.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *