Вијести, Свијет

Марин Ле Пен уједињује европску крајњу десницу и постаје њен лидер

vilders_marin

ВРЛО бистра, елоквентна, у Француској прилично популарна десничарка Марин Ле Пен и Холанђанин Герт Вилдерс, које својевремено Британци нису пустили у своју земљу због говора мржње, склопили су политички договор да заједно политички наступају.

Прва прилика, за коју се припремају све партије у Европској унији, биће избори за Европски парламент. Ти су избори су досад сматрани неважним и бирачи су их игнорисали, јер су схватали да је Европски парламент углавном ухлебљење за одређени број лица.

Али, ове године се примећује нова ужурбаност. Јер, Европски парламент добија на тежини, и као такав може бити одскочна даска за велики улазак у националну политику.

Кад је од свог оца преузела партију, Марин Ле Пен је умила њен имиџ, смирила најгоре расистичке и антисемтиске политичке поруке. И, рејтинг Националног фронта је порастао до 24% подршке јавности.

Ако заседне екипа коју желе Марин Ле Пен и Герт Вилдерс, и ако нарасту до довољно значајне формације, тада ће се ствари у Европском парламенту јако закомпликовати.

Вилдерс, чији је утицај порастао толико да владајућа коалиција у Холандији пази да не изгуби његову подршку, не припада традиционалној десници – не противи се ЛГБТ правима, легализацији марихуане и проституције – али је “алергичан” на све што је неевропско, што није плавокосо и плавооко.

Популарност је стекао на томе што је рекао да је „Холандија је пуна”, да не може више примити једног јединог странца, а они који су унутра, морају прихватити наше вредности.

„Мрзим ислам”, „Коран треба спалити”, неке су од његових изјава.

Трећа слична партија, на коју ће Ле Пенова и Вилдерс сада циљати, јест аустријски ФПО.

На недавним парламентарним изборима у Аустрији, ФПО странка, чији је лидер био покојни Јерг Хајдер, добила је 21 одсто гласова, а вероватно би покупила и више да се није појавила још деснија партија која јој је појела седам до осам процената.

Хајнц-Кристијан Штрахе, у мањој је мери ексцентричан него што је био бивши лидер ФПО Хајдер.

Национални фронт Ле Пенове и ФПО Хајнца-Кристијана Штрахеа две су најважније партије европске крајње деснице.

Такође, Ле Пенова је рекла да има контакте и са Умбертом Босијем из Леге Норд – али се он још не изјашњава, каже. Још важу и „Прави Финци”.

Ле Пен и Вилдерс би хтели да им се придружи и британски УКИП, који се залаже за излазак Британије из ЕУ-а, али Најџел Фараџ је опрезан.

Oдбио их је и рекао да је УКИП „либертаријанска, а не екстремно десна странка”.

Ле Пенова, Вилдерс и Штрахе одбијају, међутим, мађарски Јобик и грчку Златну зору – боје се да би се то одразило на њихов имиџ.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *