Вијести, Свијет

Маргвелашвили нови председник Грузије

Margvelasvili

Георгиј Маргвелашвили прогласио победу на председничким изборима у Грузији, пошто је његов главни ривал Давид Бакрадзи признао пораз. Излазне анкете показале да је Маргвелашвили освојио 66 одсто гласова и тако обезбедио победу у првом кругу.

Кандидат владајуће коалиције Грузијски сан Георгиј Маргвелашвили прогласио је победу на председничким изборима, пошто је његов главни ривал признао пораз.

Пре тога, излазне анкете су показале да је Маргвелашвили, до сада мало познати бивши министар образовања и присни сарадник премијера Бидзине Иванишвилија, освојио 66 одсто гласова и тако обезбедио победу у првом кругу.

Маргвелашвили је, како показују анкете, далеко испред бившег председника парламента Давида Бакрадзеа из партије Уједињени национални покрет одлазећег председника Михаила Сакашвилија, будући да је освојио само 20 одсто гласова.

Изборна комисија раније је саопштила да је гласало 46,6 одсто од 3,5 милиона бирача, јавио је АФП.

„Сви заједно ћемо изградити Грузију о којој сањамо. Ово је наша заједничка победа“, поручио је Маргвелашвили присталицама на скупу у Тбилисију, где је у његову част приређен ватромет по затварању биралишта.

Ако званични резултати потврде његову победу, Маргвелашвили ће преузети место шефа државе од Сакашвилија, блиског савезника САД, који у складу са уставом није могао да се кандидује за трећи мандат.

Нови председник ће, међутим, имати мања овлашћења, пошто на снагу ступају уставне промене из 2010. године, у складу са којима ће многе кључне функције бити предате премијеру.

Маргвелашвилијев главни спољнополитички циљ је одржавање блиских односа како са Западом, тако и са Русијом, али ко год да буде на челу земље, влада инсистира да ће тежити чланству у НАТО и ЕУ, што је била једна од главних Сакашвилијевих амбиција и трн у оку Русије.

Коначни резултати би требало да буду саопштени најкасније 20 дана после гласања – до 16. новембра.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *