Вијести, Свијет

Мадрид због „шкотског вируса“ може суспендовати аутономију Каталоније

КАТАЛОНИЈА ШАЉЕ НА ШКОТСКИ РЕФЕРЕНДУМ РЕПРЕЗЕНТАТИВНУ ПОСМАТРАЧКУ ДЕЛЕГАЦИЈУ

  • „Јединство Шпаније није својине њене владе или парламента. Јединство Шпаније је записано у њеном уставу. У оквирима устава и закона – све је могуће, али изван оквира устава и закона ништа није могуће нити дозвољено“ – упозорио је Барселону министар спољних послова Шпаније Хосе Мануел Гарсија-Маргаљо

        ПРЕМИЈЕР Каталоније Артур Мас изјавио је да ће Барселона највероватније искористити „шкотски преседан“.

         „Ако шкотски народ каже да изласку из састава Велике Британије, Европској унији неће ништа преостати него да Шкотску прими у своје редове, што ће бити преседан који може искористити и Каталонија“ – нагласио је Мас.

        Парламент бунтовне шпанске провинције већ је одлучио да на референдум у Шкотској пошаље своју репрезентативну посматрачку делегацију. Са задатком да, поред осталог, „преузме шкотско искуство“.

Артур Мас

Артур Мас

На Масове најновије потезе и повећане амбиције одреаговао је шпански министар спољних послова Хосе Мануел Гарсија-Маргаљо.

„Постоји црта која се не сме преступити. Влада Шпаније ће искористити све законске методе да не дозволи одржавање сепаратистичког референдума у Каталонији. Тај референдум би био супротан правном систему Шпаније“ – упозорио је.

Директно упитан – да ли мере које ће Мадрид предузети подразумевају и суспендовање каталонске аутономије – Маргаљо је рекао да ће бити искоришћено све што је потребно да до сепаратистичког референдума не дође.

„Јединство Шпаније није својине њене владе или парламента. Јединство Шпаније је записано у њеном уставу. У оквирима устава и закона – све је могуће, али изван оквира устава и закона ништа није могуће нити дозвољено“ – подвукао је Маргаљо.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *