Вијести, Свијет

МАДРИД ПОПУСТИО: Неће силом спречавати анкетни плебисцит о независности Каталоније

(НЕ)ОЧЕКИВАНИ ЗАОКРЕТ ОБЈАВИО МИНИСТАР ПРАВДЕ ШПАНИЈЕ РАФАЕЛ КАТАЛА

  • „Ако влада Каталоније не покуша да изађе из оквира прикупљања мишљења грађана – власти Шпаније неће морати да се обраћају Уставном суду земље или другим судовима јер закон неће бити прекршен. У демократским друштвима, а Шпанија то јесте, сваке године се прикупљају потписи да би се сазнало шта о нечему мисле грађани“ – нагласио је Катала

        МИНИСТАР правде Шпаније Рафаел Катала саопштио је да званични Мадрид неће силом спречавати анкетни плебисцит о независности Каталоније.

        Чак је прецизирао да је Шпанија спремна и да прихвати изјашњавање о независности провинције уколико оно заиста буде имало форму анкете.

        У интервјуу листу El Pais, Катала је нагласио да је влада Маријана Рахоја спремна да подржи „гласање у Каталонији уколико оно буде позиционирано као – слобода изражавања“.

         „Ако влада Каталоније не покуша да изађе из оквира прикупљања мишљења грађана – власти Шпаније неће морати да се обраћају Уставном суду земље или другим судовима јер закон неће бити прекршен. У демократским друштвима, а Шпанија то јесте, сваке године се прикупљају потписи да би се сазнало шта о нечему мисле грађани“.

        Одмах после овога, Катала је подвукао да Шпанија нема намеру да свој народ лишава права да искаже своје мишљење.

         „Ми упозоравамо да влада не може помагати одржавање референдума који је у супротности са Уставом Шпаније, али нема намеру да забрањује људима да изразе свој став“.

Министар правде Шпаније Рафаел Катала

Министар правде Шпаније Рафаел Катала

У Каталонији ће у недељу бити одржан плебисцит на којем ће се гласати поводом два питања: Желите ли да Каталонија постане држава и – Желите ли да Каталонија постане независна држава?

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *