Вијести, Свијет

Лондон повукао своје агенте-шпијуне из свих „непријатељских земаља”

ЗАМЕНИО ИХ ДРУГИМА – У СТРАХУ ДА СУ РУСИЈА И КИНА ДЕШИФРОВАЛЕ „СНОУДЕНОВЕ ФАЈЛОВЕ”

  • The Sunday Times је овоме придодао: „Један високи функционер владе потврдио нам је да је и Кина могла наћи кључ за шифроване документе који садрже податке о техникама тајних служби и информације које су јој могле помоћи да разоткрију агенте британских и америчких обавештајних служби”

         БРИТАНСКА телевизија Би-Би-Си објавила је да је Лондон извршио замену агената својих специјалних служби по свету, страхујући да су Кина и Русија могле доћи у посед „фајлова ЦИА и НСА којих се домогао Едвард Сноуден”.

         Неименовани представник владе Дејвида Камерона рекао је Би-Би-Си да су Москва и Пекинг добили информације због којих је низ агената британских шпијунских служби морао да буде повучен. При том је нагласио:

         „Подаци о томе како функционишу власти Велике Британије већ су онемогућили Лондон да добије важне информације”.

         Истовремено је лист The Sunday Times објавио да су Русија и Кина биле у прилици да „дешифрују компјутерске фајлове којима је располагао Сноуден”.

         Према сазнањима овога листа, западне специјалне службе су биле принуђене да повлаче агенте из „непријатељских земаља” зато што је „Москва добила доступ Сноуденовим тајним фајловима којих је више од милион”.

         The Sunday Times је овоме придодао: „Један високи функционер владе потврдио нам је да је и Кина могла наћи кључ за шифроване документе који садрже податке о техникама тајних служби и информације које су јој могле помоћи да разоткрију агенте британских и америчких обавештајних служби”.

         Да подсетимо: Сноуден је у јуну 2013. предао листовима Washington Post и Guardian већи број тајних докумената о деловању америчких и британских обавештајних служби. Затим је одлетео у Хонгконг, а одатле – у Москву.

Лондон повукао своје агенте-шпијуне из свих „непријатељских земаља”

Лондон повукао своје агенте-шпијуне из свих „непријатељских земаља”

Русија му је дана уточиште на годину дана под условом да престане да делује против САД.

Почетком августа 2014, добио је трогодишњи азил са правом да путује и по Русији и по свету.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *