Вијести, Свијет

Лични подаци Руса биће под кључем

Google-Russian-Flag-image-1

Америчка компанија Google испунила је захтев Русије о заштити личних података корисника. У прописе о операцијама са личним подацима овог популарног претраживача, у верзији на руском језику, унете су потребне измене. Према новој политици о заштити података, предаја информација личног карактера трећим лицима је ограничена низом процедура. То је први резултат посете руске делегације Савета Федерације у САД, где су одржани сусрети са представницима компанија Google, Microsoft и Facebook.

Комисија горњег дома руског парламента обавила је анализу политике заштите личних података низа интернет-компанија. Готово код свих су откривене позиције, које крше законе Русије. Корпорација Google, на пример, на основу двосмислених и «магловитих» формулација прописа о заштити, фактички је допуштала предају личних података корисника трећим лицима. А то су могле бити америчке тајне службе, које су покренуле широко праћење људи у многим земљама. Ова ситуација је послужила као разлог за посету руских сенатора САД. Председник комисије Савета Федерације за информативну политику Руслан Гатаров у изјави «Гласу Русије» пред посету је истакао.

Желимо да одржимо разговоре са колегама из САД о томе, шта ће бити предузето у циљу да се прекине кршење права грађана Русије у активностима, које се сада одвијају. Са компанијама Google, Microsoft, Facebookразговараћемо по питању: америчка влада шпиунира сваког, шта предузимате да се то прекине? Како ви штитите информацију, како вршите шифрирање, како штитите канале.

Сенатор је навео, да су амерички саговорници руске делегације отворени за разговор, али до краја није јасна њихова позиција. Уколико они покушају да образлажу недозвољено прикупљање података интересима националне безбедности, ми тај став нећемо сматрати конструктивним.

Управо таквим активностима, САД подривају мрежу Интернет, и већ су чак Немачка, Бразил почели да размишљају о томе, да направе свој «национални Интернет» и да почну да се одвајају од осталог света. То ће бити глобална катастрофа, и најнепријатније је што ће се то десити управо због САД.

О резултатима разговора са Microsoft и Facebook тренутно ништа није јављено. А руководство Google је изашло у сусрет руским сенаторима. Истина, то још није стопостотна гаранција да више неће бити одлива личних информација.

Поставља се питање: која врста података је интересантна за тајне службе? У принципу, све то, чиме су се тајне службе интересовале и пре појаве интернета: место запослења, комуникације, личне преокупације. Ова сазнања у искусним рукама постају веома опасна или корисна. Пре неколико декада за прикупљање сличних података било је потребно „отворити коверат“ и прочитати писмо, у стационарне телефоне инсталисати уређај за прислушкивање. Сада ову информацију корисници сами излажу на својим личним страницама у социјалним мрежама. За аналитичаре је то од користи: само на основу података о пријатељима, може се сазнати доста о свакој особи, о његовим погледима, каже експерт за истраживање конкуренције Јевгениј Јушчук.

Пре неколико година Facebook је, према јављању јавних гласила, дао кључеве тајним службама САД, да не би обрађивао огромну количину њихових упита, и да они сами гледају све шта их занима. Ситуација, када је велики број наших грађана и установа присутна у америчким мрежама и користи се америчким поштанским серверима,- представља проблем: они добијају све податке о нашим људима и организацијама. И све се то води на њиховим серверима. Систематизује се, обрађује. Преузимају се узајамне везе.

Протеклих година многи Руси су одустали од коришћења руских поштанских система, и дали предност, на пример, америчким. То је било изазвано обиљем спамова, реклама роба и услуга. Сада ће таквих порука бити мање: ових дана је Савет Федерације разрадио нацрт закона, који омогућава заштиту од нежељене рекламе. Руслан Гитаров је био један од његових аутора. Он је изнео, да ће у првој фази ове мере обухватити поруке, које стижу на мобилне телефоне, а затим и електронску пошту.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *