Вијести, Свијет

LE FIGARO: ЕУ мора отворити очи пред грешкама које Американци чине према Русији

ПОЗНАТИ ФРАНЦУСКИ НОВИНАР, ПИСАЦ И ИСТОРИЧАР ЖАЛИ ЗА ВРЕМЕНИМА КАДА ЈЕ ШИРАК ДРЖАО ЛЕКЦИЈЕ ЏОРЏУ БУШУ 

  • ФРАНК ФЕРАН: Највише чуди беспоговорна позиција европских земаља које се сложно равнају према САД

        ЕВРОПСКА унија мора отворити очи пред грешкама које Вашингтон чини према Русији – упозорио је познати француски новинара, историчар и писац Франк Феран.

        Он је у дневном листу Le Figaro поводом самита G20 – осврћући се на тврдњу Барака Обаме да је позиција Русије према Криму „претња миру у свету“ – оценио да председник САД на чудан начин процењује светске ризике у време када Исламска држава обезглављује своје америчке заробљенике и сиријске војнике.

         „Нема ничег изненађујућег – уверен је Феран – у томе што су САД у заблуди поводом Русије. Много више чуди беспоговорна позиција европских земаља које се сложно равнају према САД. А није било тако давно време када су председник Француске Жан Ширак и његов министар спољних послова Доминик де Вилпен себи дозвољавали да САД очитају лекцију и да пред целим светом саопште да је Џорџ Буш – млађи изабрао погрешан пут поводом Ирака.  Чини се да су та времена прошла и да европски политичари не виде шта им се догађа пред очима“.

        Политика Запада већ је довела до тога да је дошло до наглог зближавања Москве и Пекинга – оценио је Феран и додао да је очито да Русија одсад рачуна на Кину као на партнера који ће јој помоћи да „заобиђе“ санкције  које је против ње увео  Запад.

        По Фераном мишљењу, уговори које су Москва и Пекинг потписали у области економске и војне сарадње – сведоче да обе престонице желе да извуку за себе максималну вајду из садашње тврде позиције Запада.

Франк Феран

Франк Феран

„Због свега овога, закључио је Феран, може се тврдити да главни геополитички догађај месеца није био самит G20 у Бризбејну него самит Азијско-Пацифичке економске сарадње у Пекингу“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *