Вијести, Мишљења, Свијет

Лазански: Русија ће интервенисати ако Кијев крене тенковима на исток Украјине

Војни коментатор Мирослав Лазански сматра да је превелики ризик за Кијев да покреће класичну војну акцију против дијела побуњеног народа у источној Украјини, додајући да Русија у том случају не би сједела скрштених руку, већ би војно интервенисала.

„Побуна се шири, устанак проруског становништва на истоку Украјине добијаће на замаху сваким даном, али не вјерујем да ће Кијев смјети да употреби директну војну силу у виду општег јуриша, јер би то било скопчано са великим жртвама“, рекао је Лазански.

Он је навео да Кијев може на силу да заузме зграде под контролом руских демонстраната, јер је војнички супериоран у односу на њих, али да Москва вјероватно то не би дозволила, као и да је питање на какав пријем у украјинској војсци би наишло такво наређење.

„Засад не видим могућност већег војног сукоба. Мислим да ће Кијев настојати да пацификује тај дио земље комбинацијом обећања да нико неће бити гоњен и евентуалним референдумом о федерализацији Украјине, а можда и помјерањем датума избора“, казао је Лазански Танјугу.

Према његовим ријечима, побуне у мјестима на ободу Азовског мора дају могућност Русији да послије припајања Крима има потпуну контролу на улазу у Црно море.

Могуће је да руске специјалне снаге евентуално подрже побуњенике на истоку Украјине, али се тешко може очекивати директна војна акција Русије, осим уколико би дошло до драматичног броја жртава и ако Кијев крене тенковима и топовима, али то у овом часу не вјерујем да би могло да се догоди“, истакао је Лазански.

miroslav-lazanski02

Позн ати војни коментатор закључује да је федерализација Украјине крајњи циљ Москве и прије свега њен статус војне неутралности.

Уколико Кијев пристане да буде војно неутралан, онда ће и ова побуна на истоку Украјине веома брзо бити смирена“, тврди Лазански.

 

Извор: ин4С

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *