Вијести, Свијет

ЛАВРОВ: Запад се никад није одрекао стратегије обуздавања Русија

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ОЦЕНИО ДА АМЕРИКАНЦИ УКРАЈИНУ КОРИСТЕ КАО ПИОНА У СВОЈОЈ ГЕОПОЛИТИЧКОЈ ИГРИ

  • Наши западни партнери, пре свега САД, покушавали су да се понашају као победници у хладном рату и да се праве да се у европским пословима могу не обазирати на Русију и предузимати радње које наносе директну штету интересима руске безбедности – указао је Сергеј Лавров
  • Дух партнерства, као и озбиљан рад на стварању климе истинског поверења на нашем континенту, жртвовани су зарад политике обуздавања наше земље, од које се на Западу, суштински, никада нису одрекли– констатовао је Лавров.

СЈЕДИЊЕНЕ Државе користе Украјину као пиона у својој геополитичкој игри, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

„САД су покушале „обојене револуције” у Украјини. Мало ко сумња да се не ради о судбини саме Украјине. Украјину покушавају да искористе као пиона у геополитичкој игри” – рекао је он.

Штавише, шеф руске дипломатије је додао да се земље западне Европе и САД праве да се мишљење Русије не мора узимати у обзир.

„Наши западни партнери, пре свега САД, покушавали су да се понашају као победници у хладном рату и да се праве да се у европским пословима могу не обазирати на Русију и предузимати радње које наносе директну штету интересима руске безбедности” – указао је Лавров.

Пропаганда усмерена против Русије покренута је у САД још пре догађаја у Украјини, нагласио је шеф руске дипломатије.

По његовим речима, „довољно је сетити се хистеричне антируске пропаганде која је запљуснула САД и Европу много пре украјинских догађаја, тежње да се свим силама оцрни Олимпијада у Сочију” – напоменуо је министар.

Тада ни о каквом украјинском проблему није било ни речи, рекао Лавров.

Он је истакао да се Запад никада није одрекао обуздавања Русије.

„Дух партнерства, као и озбиљан рад на стварању климе истинског поверења на нашем континенту, жртвовани су зарад политике обуздавања наше земље, од које се на Западу, суштински, никада нису одрекли” – констатовао је Лавров.

Он је упозорио – и Кијев и Запад – да је Украјина дужна да направи прве кораке ка националном помирењу.

Руска дипломатија је, иначе, „карактеристичним рукописом САД” назвала ничим поткрепљене оптужбе из Вашингтона на рачун Русије поводом украјинске кризе.

У саопштењу МИП РФ се наглашава да је Москва зачуђена што Американци „категорички одбијају да признају слободно исказану вољу становништва Крима на референдуму од 16. марта”, а истовремено не престају да покрећу питање „поштовања права и комерцијалних интереса грађана САД који живе на полуострву, не наводећи ни једно једино име и ни једну једину чињеницу”.

„У два „папира”, добијена из Стејт департмента после бројних инсистирања, налазе се само општа размишљања о „претњама безбедности” Американцима и њиховом бизнису на Криму, уз указивање на „могућности рејдерских заузимања и визних ограничења”.

„То је – подвукло је МИП РФ – за САД карактеристични рукопис у украјинској кризи јер се износе ничим поткрепљене оптужбе на рачун Русије и оних који нису по вољи Вашингтону. Исти методи се користе и да би се по сваку цену доказао „руски траг” у протестима становника југоистока Украјине који су доведени до очајања”.

Сам „рукопис” руска дипломатија је илустровала овако:

„Користе се и апсурдни аргументи као што је указивање да одреди самоодбране (на југоистоку Украјине) користе аутомате „калашњиков”, а њима су наоружане и украјинска армија и полиција. Указује се и на пресретнуте разговоре тобожњих специјалаца из Русије који су вођени на руском језику, а то је матерњи језик већине становника југоисточних региона Украјине. Посебан случај је фотографија брадатог добровољца за којег се тврди да је руски официр који је наводно ратовао још у јужној Осетији. Само, на једном снимку је та брада риђа, а на другом – црна, али такве „ситнице” Американце, изгледа, не узбуђују”.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров

Глас МИП Русије је, наравно, званични глас Москве, а тај глас је званичном Вашингтону поручио:

„Желимо да се надамо да ће САД ипак престати да износе измишљене инсинуације на рачун Русије и да ће то учинити у интересу сарадње поводом Украјине да би та  земља превладала оштру унутрашњу кризу изазвану фебруарским превратом у Кијеву.

 

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *