Вијести, Свијет

ЛАВРОВ: Запад би да санкцијама преправи Русију и присили је на послушност

„НАМА ГОВОРЕ: МИ ЗНАМО ШТА ТРЕБА ЧИНИТИ И ТО ТРЕБА ДА УРАДИТЕ”

  • „САД  сматрају да имају право да кажњавају државе које поводом неког питања не поступе како би хтео Вашингтон, па да од њих траже сарадњу поводом питања која су животно важна за Вашингтон и његове савезнике. То је, међутим, погрешан приступ. О томе сам говорио Џону Керију. Чини ми се да он схвата неодрживост таквих покушаја, бар у односима Москве и Вашингтона” – нагласио је Сергеј Лавров

         ЦИЉЕВИ западних санкција су преправљање Русије и присиљавање Москве да промени позицију поводом кључних међународних питања, а не регулисање украјинске кризе – оценио је Сергеј Лавров.

         „Наши партнери и не скривају да циљ санкција није Украјина. Из њихових изјава и поступака јасно је да им је права намера да преправе Русију, измене њену позицију поводом најпринципијелнијих питања и присиле нас да прихватимо позицију Запада” – нагласио је шеф руске дипломатије.

         Према његовим речима, „западни партнери” не говоре о смени режима у Русији, али не крију да желе промену наше политике и приступа међународним проблемима.

         „Нама не предлажу да нешто радимо заједно. Нама говоре: ми знамо шта треба чинити и ви то треба да урадите. А немогуће је да у мултиполарном свету у формирању једна грана хришћанске цивилизације – једна држава или група држава – диктира своју вољу другој, односно другима” – упозорио је Лавров.

         Руски министар је оценио да су за политику САД карактеристични двоструки аршини, потрошачки и империјални приступ међународним односима. Додао је да је држање Вашингтона парадоксално јер, с једне стране, „баца све ресурсе на изолацију Русије, а онда је позива да заједно решавају проблеме Ирака, Сирије и Исламске државе.

         „САД  сматрају – подвукао је Лавров – да имају право да кажњавају државе које поводом неког питања не поступе како би хтео Вашингтон, па да од њих траже сарадњу поводом питања која су животно важна за Вашингтон и његове савезнике. То је, међутим, погрешан приступ. О томе сам говорио Џону Керију. Чини ми се да он схвата неодрживост таквих покушаја, бар у односима Москве и Вашингтона”.

ЛАВРОВ: Запад би да санкцијама преправи Русију и присили је на послушност

ЛАВРОВ: Запад би да санкцијама преправи Русију и присили је на послушност

Лавров је оценио да ће Американце „живот учити” да се не понашају тако, па наставио:

„Неки код нас мисле да Русија треба САД да учини уступке, чак и једнострано, да би имала неке економске погодности и да не би имала штету. Санкције нам неку штету наносе, али ја не припадам тој „школи” мишљења. Не зато што не волим своју земљу и не желим јој добро, него зато што што у спољној политици земаља какава је Русија – осим права – постоји и обавеза да се брани правичност, равноправност и демократски карактер међународних односа”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *