Вијести, Свијет

ЛАВРОВ: Вашингтон и Брисел стварају Кијеву илузију да му је све дозвољено

ПОСЛЕ СУСРЕТА СА КЕРИЈЕМ У ПАРИЗУ ЗАТРАЖИО ДА УКРАЈИНА ОДМАХ ЗАУСТАВИ „АНТИТЕРОРИСТИЧКУ ОПЕРАЦИЈУ”

  • Шеф руске дипломатије изјавио да је убеђен – уколико Кијев одустане од војне силе – да ће Луганск и Доњецк учинити исто и бити за преговоре. При том је нагласио: „Са посредницима или без њих – сасвим је свеједно”

        

ЦЕО низ акција које су у последње време предузеле САД  и Европска унија не доприносе конструктивном дијалогу поводом ситуације у Украјини већ код неких у Кијеву стварају илузију да им је све дозвољено – изјавио је Срегеј Лавров после сусрета са Џоном Керијем.

         Њих двојица су се срели у једном од хотела у Паризу, а шеф руске дипломатије је при том упозорио: „Такав приступ неће донети ништа добро. Ми се веома надамо да ће утицај САД на председника Украјине Петра Порошенка бити искоришћен за прекид конфронтације”.

         Лавров је открио да су се он и државни секретар САД сложили да у Украјини мора бити одмах прекинута војна операција.

         „Та операција је већ изашла изван свих допустивих оквира: стамбене четврти се туку артиљеријом и авијацијом, гине све више и више мирних грађана” – указао је Лавров.

         Руски министар је изразио уверење да ће и југоисток – уколико Кијев заустави казнену операцију – такође обуставити ватру и сести за преговарачки сто.

Срегеј Лавров са Џоном Керијем

Срегеј Лавров са Џоном Керијем

         „Убеђен сам – наставио је Лавров – да први корак морају направити они који себе сматрају одговорним за безбедност своје државе, они који су себе прогласили за власт. Зато први корак мора бити обустављање такозване антитерористичке операције, а ја сам убеђен да ће Луганск и Доњецк учинити исто и бити за преговоре. Са посредницима или без њих – сасвим је свеједно”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *