Вијести, Свијет

Лавров позвао САД да зауставе Кијев и спасу Украјину братоубилачког рата

ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОРИ РУСКОГ МИНИСТРА СА КЕРИЈЕМ И ШТАЈНМАЈЕРОМ

  • Немачком колеги пренео да је Москва забринута због информација да Кијев – уз учешће армије и Десног сектора – припрема јуриш на цео низ градова на југоистоку Украјине

ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров  упозорио је данас – приликом новог телефонског разговора са Џоном Керијем – да казнена операција на југоистоку Украјине води ту земљу у братоубилачки конфликт.

Истовремено је америчком колеги пренео да званична Москва верује да је деескалација напетости још могућа уз започињање општеукрајинског уставног процеса у којем би били заступљени сви региони.

За то је – како је нагласио – предуслов и обуздавање терориста из Десног сектора који су управо приредили крвави масакр у Одеси.

Лавров је поново позвао САД да искористе сав утицај који имају на своје кијевске штићенике да их принуде да одмах обуставе војне операције у југоисточним областима земљем да повуку трупе и ослободе све учеснике протеста.

Одмах после Керија, руски министар је разговарао и са немачким колегом Франком-Валтером Штајнмајером којем је предочио: да је Москва забринута због информација да Кијев – уз учешће армије и Десног сектора – припрема јуриш на цео низ градова на југоистоку Украјине.

Штајнмајер је захвалио Русији на мисији ослобађања војних посматрача из ЕУ коју је координирао Путинов специјални представник Владимир Лукин.

После сукоба - нема помирења?

После сукоба – нема помирења?

Руски и немачки министар су се договорили да помогну да дође до „равноправног дијалога кијевских власти и представника југоистока Украјине под покровитељством ОЕБС“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *