Вијести, Свијет

ЛАВРОВ: Обама показао да САД желе доминацију, нећемо дозволити нови хладни рат

ШЕФ РУСКЕ ДИЛОМАТИЈЕ ПОЗВАО АМЕРИКАНЦЕ ДА СЕ ВРАТЕ НА ПУТ КОНСТРУКТИВНЕ САРАДЊЕ

  • Стално слушамо оптужбе да Русија шаље трупе и оружје у Украјину. Сваки пут тим поводом наглашавам: покажите доказе. Међутим, нико ноказе не нуди – или не може да их понуди или не жели
  • NATO је изабрао пут конфронтације. Брзина са којом је прекинуо све контакте са Русијом само је потврдила да менталитет хладног рата није никуда ишчезао и да је алијанса и даље инструмент за остваривање једностраних интереса
  • Русија неће пристати на игру „на један гол“ у смислу неких трговинских уступака Европској унији. Тога неће бити без укидања санкција
  • Москва рачуна да ће пројекат „Турски ток“ бити реализован и да ће повећати енергетску безбедност Европе јер ће је ослободити проблематичних транзитних партнера

        ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров оценио је „спољнополитички фронт“ своје земље у прошлој години и почетком ове.

        Ево неких од његових најважнијих оцена и порука Европској унији, Украјини, NATO и САД:

         „Русија позива САД да се врате на пут конструктивне сарадње на бази уважавања обостраних интереса. Како у међусобним односима, тако и на међународној арени.

        Односи између Москве и Вашингтона су се у 2014. озбиљно заоштрили. Међутим, дијалог је могућ само на принципима равноправности и уз узимање у обзир интереса обе стране.

        У NATO је такође донета апсолутно политизована одлука о суспензији сарадње и по војној и по цивилној линији. Само, Русија неће дозволити нови хладни рат.

        Уверен сам да ће победити логика партнерства и колективног деловања заснована на разради заједничких приступа, а не логика уских интереса.

        Американци су узели курс на конфронтацију и апсолутно некритички оцењују сопствене кораке.

        Јучерашња посланица председника Обаме показује да је у средишту америчке филозофије само једно – ми смо број један, а сви остали су дужни да то признају.

        То не одговара данашњем стању ствари и показује да САД желе да доминирају у свету, а не да буду прве међу једнакима.

        Чини ми се да ће то проћи. За то ће бити потребно доста времена, али ће се појавити свест да се таква позиција не може одржавати бескрајно.

        Американци су већ принуђени да траже помоћ. Они ни један проблем не могу да реше сами, па формирају коалиције. Тако је било у Ираку, тако је и сада у борби против такозване Исламске државе. А и Европу постројавају  поводом „руског питања“.

        NATO је изабрао пут конфронтације. Брзина са којом је прекинуо све контакте са Русијом само је потврдила да менталитет хладног рата није никуда ишчезао и да се алијанса сматра инструментом за остваривање једностраних интереса.

        Зато Савет Русија-NATO, упркос томе што је много шта добро било започето, није постао оквир за равноправан дијалог.

        Русија неће пристати на игру „на један гол“ у смислу неких трговинских уступака Европској унији. Тога неће бити без укидања санкција.

        Москва рачуна да ће пројекат „Турски ток“ бити реализован и да ће повећати енергетску безбедност Европе јер ће је ослободити проблематичних транзитних партнера.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров

Стално слушамо оптужбе да Русија шаље трупе и оружје у Украјину. Сваки пут тим поводом наглашавам: покажите доказе. Међутим, нико ноказе не нуди – или не може да их понуди или не жели. Исто као то не могу да понуде доказе везане за оно што се догодило са малезијским Боингом.

Уставна реформа у Украјини се не сме одлагати. Није најважније – ко ће преговарати, већ – о чему ће се разговарати. Русија је спремна за сваку врсту преговора који су прихватљиви устаницима и Кијеву“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *