Свијет

ЛАВРОВ: Нагомилало се много питања и имамо намеру да их поставимо НАТО

СТОЛТЕНБЕРГ ПРЕДЛОЖИО ДА СЕ САВЕТ РУСИЈА-НАТО САСТАНЕ НА НИВОУ АМБАСАДОРА

         МОСКВА је спремна за одржавање Савета Русија-НАТО, РФ има много питања за алијансу, изјавио је у Никозији министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, наводи агенција ТАСС.

         „Сазнао сам да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг предложио сазивање Савета Русија-НАТО (СРН) на нивоу амбасадора – казао је шеф дипломатије РФ. – Русија никада није одбијала рад у том формату, као и у другим форматима“.

         Министар је напоменуо да је „после агресије Михаила Сакашвилија у Јужној Осетији 2008. године на иницијативу СРН био суспендован“.

         „Кроз неколико месеци саме чланице НАТО су рекле да је то била грешка и да СРН треба да се окупља „у свим временским приликама“, како су се они изразили – наставио је Лавров. –  Али, након догађаја у Украјини, када је био организован противуставни државни преврат, када су на власт дошли националисти, наше колеге из НАТО још једном су се увредиле и изјавиле да суспендују механизме између РФ и НАТО, између осталог, престао је са радом и СРН“.

         „Ако су сада дозволили господину Столтенбергу да изнесе ту иницијативу, окупићемо се, видећемо и саслушати шта колеге из НАТО имају да нам кажу – истакао је шеф дипломатије РФ. – Нагомилало се много питања за НАТО, између осталог, везаних за кршење споразума који су постојали у оквиру Савета Русија-НАТО, зато имамо о чему да разговарамо“.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров

„Најважније је не дозволити удаљавање од кључног принципа који чини темељ наших односа с НАТО – принципа једнаке и недељиве безбедности, према којем нико на Евроатлантику не треба да јача своју безбедност на уштрб безбедности других“ – нагласио је Лавров.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара