Вијести, Свијет

ЛАВРОВ: Кери ми је рекао да не обраћам пажњу на Обамине речи о Русији, тероризму и Еболи

УПОЗОРИО ДА ЈЕ „ЗАВРТАЊЕ ПЕНЗИЈА“ ДОНБАСУ ЗНАК ДА СЕ КИЈЕВ СПРЕМА ЗА НАСТАВАК РАТА

        ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров открио је да му је амерички колега, Џон Кери, посаветовао да не обраћа пажњу на изјаву Барака Обаме у којој је Русију ставио у „исто друштво“ са тероризмом и вирусом Ебола.

         „Недавно сам питао Џона Керија шта такво сврставање значи. Он ми је на то рекао: „Не обраћај пажњу“. Али, ако је то што Обама говори уистину озбиљно – онда је то, наравно, за жаљење“ – рекао је Лавров посланицима у Државној Думи за време „владиног сата“.

        Руски министар није сакрио да му је Кери то рекао у време када су Американци хтели да се договоре о „усаглашеном приступу иранском атомском програму и о ситуацији на Корејском полуострву“.

        Имајући у виду држање САД у тој прилици и поводом украјинске кризе, Лавров је оценио:

         „Нема солидности у потрошачком односу тако велике и моћне силе према партнерима: где сте ми потребни – помагајте, а где желим да вас казним – има да слушате“.

        Лавров је упозорио да је одлука Кијева да цео Донбас лиши пензија, које су његови становници зарадили у Украјини, највероватније најава нове војне инвазије.

        Лавров је „завртање пензија“ оквалификовао и као „узимање курса на социјално-економско дављење Донбаса“.

Џон Кери и Сергеј Лавров

Џон Кери и Сергеј Лавров

Руски лидер Владимир Путин претходно је оценио да се ради о економској блокади Донбаса и поручио Петру Порошенку да је тиме направио „велику грешку“, нагласивши да Русија није прекидала финансирање Чеченије ни док је у њој трајао рат.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *