Свијет

ЛАВРОВ: Ако Шведска уђе у НАТО – Русија ће предузети парирајуће војно-техничке мере

ОЦЕНИО ДА У АЛИЈАНСИ ПОСТОЈИ РУСОФОБСКА МАЊИНА КОЈА ЖЕЛИ ДА АЛИЈАНСУ УЈЕДИНИ НА ТОЈ ОСНОВИ

         МОСКВА је себи резервисала право да предузме узвратне и парирајуће мере уколико Шведска ступи у НАТО – упозорио је Срегеј Лавров.

         У нтервјуу шеведском листу Dagens Nyheter, додатно је нагласио:

         „Ако Шведска уђе у НАТО, ми нећемо помислити да је наумила да нас нападне. Али, пошто ће шведска војна инфраструктура у том случају буде потчињена главнокомандујућем НАТО – ми ћемо наравно бити принуђени да на својим северним границама предузмемо неопходне војно-техничке мере јер ће се са друге стране границе налази војно-политички блок који Русију сматра претњом и жели да је на сваки начин обуздава“.

         Лавров није прецизирао на које конкретне „војно-техничке мере“ мисли. Указао је да су за те мере задужени Министарство одбране РФ и њен Генералштаб.

         Шеф руске дипломатије је оценио да НАТО у последње време преживљава озбиљне промене, односно – да настоји да изгледа респектабилно, али да му то не успева.

Срегеј Лавров

Срегеј Лавров

Лавров је истакао да у НАТО постоји „русофобска мањина“ која настоји да обједини алијансу на „русофобској основи“.

„НАТО је задуго пре догађаја у Украјини желео да себи остави слободне руке за примицање границама Русије. Верујем да ни један урачунљив човек није могао очекивати да ми томе аплаудирамо“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара