Вијести, Свијет

Козин: Америчка база ПРО у Румунији биће претња и руској Црноморској ратној флоти

deveselu_vazd_baza_text

АМЕРИКАНЦИ су почели да за свој противракетни штит граде базу у Румунији. Антиракете са пратећим инсталацијама треба да се ту појаве 2015. године.

Овај нови корак америчког приближавања границама своје земље прокоментарисао је експерт Владимир Козин, главни саветник и шеф свих саветника директора Руског института за стратешка истраживања.

„Сједињене Државе, без помпе, али убрзано и са знатним интензитетом радова, на жалост, реализују планове у складу са концепцијом свог председника Барака Обаме. Ово што се ради у Румунији припада такозваном европском адаптивном фазном приступу. Камен темељац оперативне базе ПРО у Румунији – унутар ваздухопловне базе у Девеселу – положен је пре првобитно одређеног рока. Већ је постављена ограда по читавом периметру те базе.”

Одговарајући на питање – шта за Русију  значи појава нове америчке базе, овог пута противракетне базе на територији Румуније? – Козин је нагласио:

„То ће бити ограничена претња безбедности Руске Федерације и њеним стратешким нуклеарним снагама. Али, то ће такође значити и претњу руској Црноморској ратној флоти. Чак и војно-поморској бази која се гради код Новоросијска. То ће значити и да ће Молдавија и Приднестровска Молдавска Република де факто постати државе уз прву линију фронта. Пошто су Молдавија и Приднестровље у контакту са румунском територијом – биће фактички на истуреном рубу нове америчке базне стратегије.

Желим да приметим да то није ни прва ни последња америчка база на територији Румуније. Лука у Констанци је истовремено и војно-поморска база која ће постати пункт сталног базирања америчких ратних бродова, чиме се ствара реални амерички систем противракетне одбране у јужној, а затим и у источној Европи јер ће се америчка ПРО-база кроз три године појавити и у Пољској. Све ово потврђује да се Обамини планови усмерени на постављање противракетног система де факто реализују, а то захтева адекватну реакцију руске стране.

Сматрам да у насталим условима Руска Федерација треба да оштрије иступи у вези са развојем догађаја који су Американци наметнули Румунији, иако је она на све то радо пристала. Јер, Букурешт је за само 400 милиона долара уступио своју војно-ваздухопловну базу у Девеселу за постављање противракетне ракета и инсталација”.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *