Вијести, Свијет

Kозачке антипушачке патроле у Русиjи

116321

MOСKВA – Руске власти почеле су да кажњаваjу пушаче коjи крше „антидувански закон“, а од данас у патролама учествуjе jош 20.000 људи коjи нису службеници полициjе.

Закон коjи jе у делу руске jавности оцењен као скандалозан, jер се његовом применом „крше људска права пушача“, прописуjе забрану пушења напољу у близини школа, болница, игралишта и улазана аеродроме и у станице метроа, као и продаjу цигарета малолетницима.

У „антипушачким“ патролама у рускоj престоници учествоваће десетине Kозака, коjи неће имати овлашећења да кажњаваjу грађане, али ће обавештавати полициjу о кршењу закона, пренели су руски медиjи.

Полициjа има овлашћења да задржи прекршиоца и да му одмах изрекне административну казну у износу од 500 до 3.000 рубаља (100 америчких долара).

Законом коjи jе на снази од 1. jула забрањено jе рекламирање дувана у медиjима и на Интернету, а цигарете ће бити уклоњене са видних места у трговинама.
„Aнтидувански закон“ прописуjе и да се приликом приказивања старих филмова са сценама пушења, напомене да су цигарете штетне, док ће филмски аутори убудуће морати да имаjу одобрену уметничко оправдање да би приказали цигарету у кадру.

Група уметника коjу у борби за права пушачца предводи глумац Mихаил Боjарски организовала jе прикупљање потписа грађана тражећи да се „обезбеде нормални услови за пушење коjи нису понижаваjући и не вређаjу достоjанство грађана“.

Резултати истраживања расположења у народу, поводом овог закона, показали су да више од 60 одсто испитаних не подржава забрану пушења на послу, док свега 22 одсто подржава.

И jедни и други веруjу да се тиме повећаваjу шансе за избиjање пожара у фабрикама и пословним просториjама, jер ће запослени тражити начине да пуше у таjности и на опасним местима.

Паклице цигарета коjе се продаjу у Русиjу пре доношења закона нису имале сада обавезне фотографиjе болесних људских органа оштећених никотином, али су имале писана упозорења о штетности пушења.

Власти се надаjу да „антидувански закон“ неће остати мртво слово на папиру као што се то десило са законом о сузбиjању алкохолизма и забране његове продаjе у ноћним сатима.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *