Вијести, Свијет

Код Саур-Могиле опкољене још две украјинске бригаде

СНАГЕ НОВОРОСИЈЕ СПРЕЧИЛЕ ОПКОЉАВАЊЕ СЕВЕРОДОЊЕЦКА И ЛИСИЧАНСКА И ОДБИЛЕ НАПАДЕ НА ДЕБАЉЦЕВО

  • У борбама код Шахтјорска и Тореза, које су Украјинци безуспешно нападали, изгубили су две војне колоне са 36, односно 73 борбена возила (тенкови, оклопни транспортети…)
  • Русија се обратила Западу и позвала га да утиче на  „распојасане кијевске власти” да прекину гранатирања цивилног становништва на истоку Украјине
  • Настала ситуација се може окарактерисати као кулминациона, а наступа онда када једна страна на вагу стави буквално све, а све резерве су потрошене. Ако при том не оствари значајнији успех, такви покушаји се обично завршавају поразом

         НИЈЕ случајно што је Џон Кери, после разговора са украјинским колегом Павелом Климкином, објавио да је Кијев спреман на прекид ватре и преговоре.

         Украјинска офанзива, у коју је кијевска хунта бацила све снаге, већ два дана – најблаже речено – тапка у месту, уз велике губитке.

         Код стратешки важног узвишења Саур-Могила – како је објавио водећи новинар кијевске телевизије Интер Роман Бочкала – нашле су се у окружењу две украјинске бригаде: 95-та десантна и 30-та механизована. А само данас су имале 20 рањених.

         У борбама код Шахтјорска и Тореза, које су Украјинци безуспешно нападали, изгубили су две војне колоне са 36, односно 73 борбена возила (тенкови, оклопни транспортети…).

         У бесу, ударају на градске стамбене четври и цивиле.

         Током гранатирања Доњецка погинуло је, према прелиминарним подацима, двоје људи, а 15 је рањено, изјавио је за телевизију „112 Украјина” први заменик председника доњецког Градског совјета Константин Савинов.

         Претходно је заменик министра одбране Доњецке Народне Републике Фјодор Берјозин изјавио за РИА Новости да Национална гарда Украјине гранатира вишеспратнице у Доњецку, али није навео број жртава.

         Према подацима Градског совјета, почела је евакуација цивила из неких доњецких улица.

         Интензивној артиљеријској ватри била је подвргнута и Горловка, као и неки делови Луганска.

         Русија се обратила Западу и позвала га да утиче на  „распојасане кијевске власти” да прекину гранатирања цивилног становништва на истоку Украјине, наводи се у саопштењу МИП РФ.

         МИП Русије је упозорио да виновници гранатирања болнице у Горловки и погибије цивила неће избећи одговорност.

         После добијања још једне порције подршке од САД и ЕУ, кијевске власти започеле су нову офанзиву на мирне градове на истоку Украјине, оценило је МИП РФ.

         У међувремену, нема суштинских промена ситуације на ратиштима после преласка Кијева жестока на борбена дејства великих размера с циљем да се прекину саобраћајне везе између Доњецка и Луганска и пресече на делове територија под контролом устаника.

         Снаге Новоросије успеле су да осујете опасност од опкољавања у Северодоњецку и Лисичанску, да одбију нападе на Дебаљцево и задрже контролу над заузетим деловима границе с Русијом.

         Без обзира на незабележено коришћење артиљерије и авијације за нападе директно на Луганск и Доњецк, уз стандардне нападе на упоришта устаника поред тих градова, нападачи нису успели да остваре било какав успех на било ком од тих праваца, а устаници чврсто држе одбрану и прелазе у контранападе.

         Опсадна групација није успела да успостави потпуну контролу над Лисичанском.

         Пропала је тродневна опсада Дебаљцева из југозападног правца од стране „казнене експедиције”.

         Одбијени су покушаји офанзиве на Горловку и заобилажења Луганска.

         Устаници су успешно одбили покушаје деблокаде јужног џепа у рејону Мариновке.

         Тако су покушаји офанзиве кијевских снага одбијени буквално на свим правцима.

         Штавише, у неколико случајева устаници су извели успешне контранападе на нападаче и нанели им значајне губитке.

Код Саур-Могиле опкољене још две украјинске бригаде

Код Саур-Могиле опкољене још две украјинске бригаде

Настала ситуација се може окарактерисати као кулминациона, а наступа онда када једна страна на вагу стави буквално све, а све резерве су потрошене.

Ако при том не оствари значајнији успех, такви покушаји се обично завршавају поразом.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *