Вијести, Свијет

Ко је убица – Освалд, ЦИА, нафташи…?

156863

ВАШИНГТОН – Више од половине анкетираних становника САД не вјерује у званичну верзију убиства предсједника Џона Кенедија и сматра да је он био жртва завјере.

Кенедија смрт деценијама је била испитивана и објављиване су разне теорије, али власти су остале вјерне првобитној верзији коју је 1964. године потврдила комисија под руководством врховног судије Ерла Ворена, према којој је Ли Харви Освалд био „убица усамљеник“.

Американци су тада повјеровали званичним лицима.

Али, послије извјесног времена почелу су да се појављују и друге теорије. То је био резултат политичке кризе у САД због рата у Вијетнаму, затим због скандала Вотергејт који је довео до оставке предсједника Ричарда Никсона…

Криза је довела до раскола унутар самог система и у тим „пукотинама“ почела је да се назире другачија истина.

Загонетно ћутање власти или жар са којим бране поприлично дикредитовану званичну верзију о „убици усамљенику“ само подстиче људе да спекулишу и разматрају теорије завјере.

Својевремено је предсједник САД Џералд Форд инцирао нову истрагу. Њом се бавио Комитет Представничког дома САД.

Према тим закључцима, Кенеди је био убијен у току завјере, а Ли Харви Освалд је био само извршилац.

Имена учесника завјере нису била наведена, па су зато своје теорије почели да нуде аутори приватних истрага.

Постојала је верзија да је Кенедијево убиство наручила мафија: предсједник се активно борио против организованог криминала, а одустајање од свргавања Фидела Кастра довело до тога да је мафија изгубила огроман бизнис на Куби.

Против предсједника били су и тексашки нафтни магнати. Кенеди је планирао да укине пореске олакшице за експлоатацију рудних богатстава, због чега би они изгубили огроман новац.

Уз то, Тексашани су имали свог предсједничког кандидата – Линдона Џонсона, који је заузео ову дужност послије смрти Кенедија.

Неки заговорници теорије завјере оптужују за Кенедијево убиство – ЦИА-у.

Као мотиви наводе се – незадовољство политиком у погледу Кубе, дејствима у хладном рату са СССР-ом, и одбијање Кенедија да започне војну операцију у Вијетнаму.

Главни повод да се осумњичи ЦИА била је лаж њеног руководства које је порицало сваки контакт са Лијем Харвијем Освалдом.

Према тој верзији, 1962. године он се вратио из СССР-а. Агенти ЦИА-е били су дужни да испитају и провјере човјека који је побјегао у Совјетски Савез, живио тамо неколико година, а затим се вратио у САД.

Али, ЦИА је тврдила да никаквих испитивања није било. Низ година су тврдили да је он мирно живио у Тексасу. Показало се да је то – нетачна прича.

Многи истраживачи тврде да је ЦИА Освалду дала избор: или да иде у затвор или да сарађује, па су га користили као инструмент у пропагандном рату против Кубе.

Све ове верзије разматрају се у САД и данас, али не на званичном нивоу. У школама дјеца и даље уче да је Ли Харви Освалд сам био Кенедија.

Америчке власти и специјалне службе, чију дјелатност су додатно уздрмали „Викиликс“ и Едвард Сноуден, налазе се на удару јавности – подсјећају агенције.

Многи вјерују да Бијела кућа, ЦИА и ФБИ знају ко је убио Кенедија, али да сада о томе неће говорити, јер би се сасвим компромитовали послије вишедеценијске шутње.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *