Вијести, Свијет

КЛЕГ: Русији треба одузети организацију наредног светског првенства у фудбалу

БРИТАНСКИ ВИЦЕПРЕМИЈЕР СЕ ИЗЈАСНИО ЗА „ЖЕСТОКЕ САНКЦИЈЕ ПРОТИВ МОСКВЕ”

         БРИТАНСКИ вицепремијер Ник Клег затражио је да Русији – због догађаја у Украјини – буде одузето право организовања наредног светског првенства у фудбалу.

         У интервјуу листу Sanday Times, изјаснио се за „жестоке санкције против Москве”. При том је рекао:

         „Ако Русији буде остављена улога домаћина наредног мундијала у фудбалу, остатак света изгледаће тако слабо и биће тако неискрен”.

         ФИФА је прекјуче саопштила да је против сваког бојкота првенства света у фудбалу који треба да буде одржан у Русији 2018. године.

         При том је нагласила: „ФИФА је потпуно свесна своје одговорности за управљање фудбалом и подржава сваку мирољубиву и демократску дискусију. ФИФА осуђује све форме насиља, а циљ сваког турнира под окриљем ФИФА је и подстицање разумевања, дијалога и мира међу народима. Историја показује да бојкот спортских такмичења, политичка изолација и конфронтација – нису најбољи начин решавања проблема. Одржавање светског првенства у фудбалу може само помоћи контруктивном дијалогу међу народима и државама, а такође – бити моћан катализатор социјалних промена”.

Ник Клег

Ник Клег

Премијер Велике Британије Дејвид Камерон нема ништа против да се СП 2018 у фудбалу одржи у Русији. Он не сматра да се већ сада мора почети са бојкотом, речено је у прес-служби премијера.

Раније је потпредседник Ник Клег у интервјуу The Sunday Times затражио да се Русију одузме домаћинство за светско фудбалско првенство.

ФИФА је са своје стане осудила могући бојкот светског првенства. Представници те организације сматрају да је циљ било ког турнира, који се одржава под покровитељством ФИФА, јесте промовисање разумевања, дијалога и мира међу свим народима. Они су истакли да би одржавање СП у Русији помогло дијалогу међу земљама и постало „јак катализатор социјалних промена“.

Извор: Факти.рс, Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *