Свијет

Кипар без руске финансијске помоћи

028497
Русија је завршила преговоре са Кипром, али приједлози кипарске стране нису заинтересовали Москву, изјавио је руски министар финансија Антон Силуанов.

Кипар је предлагао формирање државног предузећа у вези са налазиштима гаса и учешћем руских инвеститора, али руска страна није показала интересовање – рекао је Силуанов. Кипарска делегација нудила је и активе банака, али ниједна руска комерцијална кредитна организација није показала жељу да у томе учествује.

Како наводи руски министар, није се говорило о давању кредита Кипру, јер је ЕУ одредила висину дуга који Кипар не смије да премаши, а „давање кредита би значило повећање кипарског дуга“.

Русија чека и рјешење „финансијске тројке“ (ЕУ, ЕБЦ, ММФ) на основу тога ће одлучити о свом учешћу у дијелу реструктурисања дугова.

Одлазећи из Русије, кипарски министар финансија Михалис Сарис рекао је да није успио да добије неопходну финансијску помоћ. Делегација Кипра са министром финансија на челу преговорала је неколико дана у Москви о финансијској помоћи Кипру.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *