Вијести, Свијет

Кинези су на прагу разоткривања шпијунске мреже САД

КИНЕСКА ДРЖАВНА ТЕЛЕВИЗИЈА: РАЗМЕРЕ АМЕРИЧКЕ ШПИЈУНАЖЕ СУ НЕЗАПАМЋЕНЕ ОД ХЛАДНОГ РАТА

  • Многи амерички конгресмени и шефови тајних служби забринути јер сматрају да Кинези анализом „брда” података о сарадницима федералних институција и служби – које су наводно покрали кинески хакери – релативно лако могу утврдити ко од сарадника федералних структура САД и служби које оне ангажују ради за тајне службе

         ВАШИНГТОН  је озбиљно забринут – пише The New York Times – да Пекинг може лако разоткрити мрежу америчких шпијуна у Кини. Захваљујући томе што су кинески хакери успели да украду  податке о милионима сарадника америчких федералних институција и служби.

         Исти лист подсећа да Бела кућа уверава да неке велике штете од те хакерске крађе неће бити, али упркос томе открива да су неки амерички конгресмени и шефови тајних служби забринути јер сматрају да Кинези анализом „брда” добијених података релативно лако могу утврдити – ко од сарадника федералних структура САД и служби које оне ангажују ради за тајне службе.

         NYT чак тврди да ће могуће раскринкавање сарадника америчких специјалних служби (шпијунаже) „отежати слање многих кадрова у иностранство”.

         Утицајни дневни лист овоме додаје претпоставку да ЦИА и друге америчке обавештајне службе неће одмах опозивати своје агенте из Кине да не би изазивали подозрења кинеске контраобавештајне службе.

         Државна телевизија Кине објавила је истовремено да је америчка шпијунажа против те земље достигла размере незапамћене чак и у време хладног рата.

         Позвавши се на кинеске војне експерте, прецизирала је:

         „Није се само повећао број америчких шпијуна, него и територија на које они делују, као и дубина продирања. Нарочито се шпијунирају Жуто и Источно Кинеско море и Параслеска острва, као и наша морнарица и ратна авијација. Под присмотром САД су чак и наше атомске подморнице”.

Кинези су на прагу разоткривања шпијунске мреже САД

Кинези су на прагу разоткривања шпијунске мреже САД

Кинеска државна телевизија је објавила да је кинеска армија послала свој извиђачки (шпијунски) брод према Хавајима где се одржавају интернационални поморски маневри RIMPAC са Американцима у главној улози. За овај потез је речено да је „природна узвратна мера у условима тоталне америчке шпијунаже”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *