Вијести, Свијет

Кинески логори за преваспитавање нису укинути

Пекинг – Кина је крајем 2013. године укинула такозване „логоре за преваспитавање кроз рад“, али полиција и даље може да хапси и шаље у друге логоре без суђења и права на жалбу, рекао је Николас Бекуелин из „Хјуман рајтс воча“.

Стални комитет Народног конгреса у Кини је крајем децембра потврдио одлуку Централног комитета Комунистичке партије о хитном укидању специјалних казнених логора за „преваспитавање кроз рад“ у које је полиција могла да шаље и до четири године ситне криминалце и друге друштвено непожељне особе, без приступа адвокату и шансе на жалбу.

 

kina_620x0
Многи посматрачи су поздравили укидање таквих логора, али људе у Кини и даље без суђења шаљу у радне логоре пошто су такозвани „логори за преваспитавање кроз рад“ били су само део кинеског система логора.
Сада наркомани или ситни дилери завршавају у такозваним „центрима за присилну детоксикацију“, у којима је по Бекуелиновој процени око 100.000 људи.
„Ти центри се практично скоро уопште не разликују од радних логора. Потребно је само да промените таблу на улазу“, каже Бекуелин.
Други систем логора постоји за проститутке и, у далеко мањој мери, за њихове клијенте.
Процењује се да је у 200 „центара за образовање“ затворено око 20.000 људи углавном проститутки и у мањој мери њихових клијената.
Шен Тингтинг из невладине организације „Азија Катализатор“, који је значајно допринео студији о произвољном притварању „зена сексуалних радница“, коју је његова организација објавила у децембру прошле године каже да влада не објављује никакве податке.
Шен каже да људе у тим центрима затварају од шест месеци до две године, а према резултатима истраге, мада се зову образовни центри, о образовању за проститутке скоро да не може бити речи.
По правилу, у логорима се принудно ради и то је разлог што скоро ни једна од учесница студије није престала да се бави проституцијом.
Осим тога проститутке морају да плаћају за боравак у затвору, као и за обавезне тестове на сексуално преносиве болести и АИДС, чије резултате скоро никада не добијају.
Познавалац ситуације из „Хјуман рајтс воча“, Бекуелин, каже да проституција влада свуда у Кини.
„У стварности, посао са сексом цвета, без већих препрека. Они немају намеру да то искорене“, али да би се сачувала слика реда, редовно се спроводи кампања за борбу против порнографије и трговине сексом под именом „Почистити жуто“ (жуто у Кини означава секс).
Бекуелин помиње још један систем у којем полиција може да затвори људе силом и без суђења, а то је психијатрија пошто полиција у Кини има своје психијатријске болнице, независно од Министарства здравља или приватних клиника.
„Ту можете да сместите кога хоћете уз одобрење полицијског психијатра“, каже Бекуелин.
Он додаје да то често раде са онима који потписују петиције и које затварају на краће периоде, неколико недеља или месеци.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *